panets
Missa de Sant Nicasi, aquest matí

Les autoritats locals, amb l’alcaldessa Raquel Sánchez al capdavant, han assistit aquest matí a la missa solemne de Sant Nicasi que s’ha oficiat en aquesta parròquia. És un ofici que marca cada any la festivitat local d’aquest co-patró de la ciutat i que acaba amb una tradició: la benedicció i repartiment dels panets de Sant Nicasi. La parròquia estava plena de gom a gom tant d’autoritats locals com de ciutadans i membres de la societat civil de diversos àmbits com ara la pagesia, entitats veïnals, o el Síndic de Greuges.

La història d’aquests panets ve de lluny. A mitjans del segle XVII, Barcelona i les seves rodalies es van veure afectades per una forta epidèmia de pesta. Per ajudar a la gent afectada, a Gavà es va implantar el costum de repartir panets als quals se’ls afegia matafaluga, que era eficaç per combatre la malaltia. Aquests panets eren beneïts pel rector abans de ser repartits.

Els gavanencs van invocar Déu per mediació de Sant Nicasi per tal d’alliberar-se del contagi de la pesta, i van prometre que si això passava farien una imatge del sant i que cada 14 de desembre la passejarien en processó. L’epidèmia va acabar i d’aquí ha quedat el costum de repartir panets el dia de Sant Nicasi. La tradició marca que, tot menjant-se’l, el cap de casa recitava el següent: “Aquest panet no ens el mengem ni per gana ni per set, sols perquè ens doni l’enteniment ben complet”.

Actualment els panets de Sant Nicasi es poden trobar a les fleques i forns de Gavà, però aquest matí ha estat gràcies a Righetti Forners que s’han pogut repartir convenientment beneïts, això sí, a l’acabament de la missa solemne que s’ha oficiat a la parròquia de Sant Nicasi.

PUBLICITAT