Rat Penat
Manel Merino i David da Silva, els dos que van completar el repte (Foto: cortesia Manel Merino)

El Rat Penat, oficialment Turó de l’Alzina Freda, és un desnivell de 573 metres molt freqüentat pels ciclistes precisament per la dificultat que presenta. L’alçada màxima sobre el nivell del mar és de 592 metres, i la distància des de la glorieta de la C-31 i fins a dalt de tot és de 6,2 quilòmetres.

L’únic club ciclista que existeix a Gavà va agafar el nom d’aquest turó quan va néixer l’any 2005: Club Ciclista Ratpenat. Per tant, té tot el sentit del món que, per celebrar que havien arribat als 180 socis, es plantegessin un repte majúscul: pujar i baixar el Rat Penat en bicicleta no una, ni dues, ni tres vegades, sinó 20 vegades. Manel Merino, el president del club, recorda que “cada any fem una cronoescalada amb només una pujada, però en aquesta ocasió vam pensar a veure si podíem fer 20 pujades, que és l’equivalent al desnivell que hi ha a l’Everest”.

El dia escollit per intentar aquesta missió impossible va ser el passat dissabte, 1 d’agost. En plena canícula. Merino ha volgut deixar molt clar que “unes 80 persones vinculades al club van venir a ajudar-nos, a donar-nos aigua i a animar-nos, i sense ells hauria estat totalment impossible completar aquest repte”. Tot i això, el repte era molt important perquè “estàvem a prop dels 40 graus i feia molta calor, en total van ser 15 hores a dalt de la bicicleta i el tema de la calor va ser molt dur”.

L’inici de la prova es va fer a las 4 de la matinada, i el final no va arribar fins les 10 de la nit. En total uns 180 quilòmetres, amb una pendent màxima del 23%. Són dades no assequibles a qualsevol persona: “Jo fa molts anys que faig bici i la veritat és que aquest port és el més dur dels que tenim aquí al voltant, no és només cap el que es necessita sinó que són moltes cames també, i has d’estar molt preparat per la duresa del desnivell acumulat que hi ha”.

Tot i que els resultats no eren òbviament el més important en aquesta prova ciclista, finalment dos dels participants van ser els únics en aconseguir completar el repte de fer 20 pujades al Rat Penat. D’una banda, el propi Merino, i de l’altra un jove de 19 anys, David Da Silva. Alguns dels participants van aconseguir també fer-ne 10 pujades, i altres es van quedar en tres o en quatre. Entre els que van fer quatre, per cert, n’hi ha un que cal destacar. Es tracta d’un nen de 12 anys, el Biel López, que a la seva tendra edat ha demostrat amb aquest repte que té un brillant futur per endavant en el món del ciclisme.

Rat Penat
Biel López, en acció (Foto: cortesia Manel Merino)