Sant Jordi
A Pelegrín han optat per portar ells mateixos els llibres als domicilis (Foto: Carmen Luque)

La d’ahir va ser una Diada de Sant Jordi absolutament atípica, per no dir extraordinària. Amb tota la població confinada a causa, l’estat d’alarma activat a causa de la pandèmia de la COVID-19 va fer que els carrers no es vestissin amb les habituals parades de venda de llibres i de roses.

Pel que fa als llibres, les vendes òbviament no s’assemblen en res a les d’un Sant Jordi típic. Des de Pelegrín ja ens avisen que “tot i no tenir una estimació exacta, creiem que els vendes respecte a l’any passat tranquil·lament poden haver caigut entre un 70 i un 80%”. A Tres Paraguas també ens expliquen que les vendes han caigut molt perquè “aquesta és una situació excepcional i és molt important el que la gent pugui veure físicament els llibres, pugui remenar, d’aquesta manera veuen el que hi ha i sempre s’emporten alguna sorpresa”.

Pelegrín va optar ahir per portar directament els llibres als domicilis dels compradors. Va ser una tasca “complicada perquè has d’anar amb mesures de protecció a causa del coronavirus”, i a més, “vam fer nosaltres mateixos els desplaçaments, i aquest fet també va contribuir a fer que tot el procés de venda sigui més lent i costós del que és habitual”.

Tres Paraguas, en canvi, no va portar els llibres als domicilis i va optar per “un val de 15 euros que els que el van comprar podran venir a bescanviar per llibres quan acabi el període de confinament, vam preferir no provocar cap moviment de persones als carrers atenent a la situació excepcional que estem vivint”.

Ni a Pelegrín ni a Tres Paraguas han calculat exactament el que van vendre ahir, però coincideixen no només en que va ser molt menys del que es ven en una jornada normal de Sant Jordi, sinó també en què, tal i com ens expliquen des de Pelegrín, “la gent ens ha fet molt costat i s’han implicat molt amb nosaltres. Encara que no té res a veure amb un Sant Jordi en el que estem allà a la Rambla i la gent ens demana constantment llibres, la veritat és que  molt millor això que vendre zero”.

Des de Tres Paraguas volen destacar precisament aquest fet ja que ahir van tenir una paradeta virtual de llibres al llarg de tot el dia i “va ser molt bonic, la gent se’ns va acostar molt i vam sentir la proximitat de la gent, això és el que a nosaltres ens importa realment, més encara que les vendes, perquè amb vendes baixes ja hi comptàvem degut al confinament, però estem molt contentes d’haver pogut sentir la proximitat de la gent de Gavà”.