Mones de Pasqua 2024

Els pastissos i figures de xocolata de Pasqua que padrins regalen a fillols en forma de Mona segueixen essent una de les tradicions més vives de la Setmana Santa.

Aquest 2024, el Gremi de Pastisseria de Barcelona explica que la protagonista d’enguany seran la MIA, una figura de xocolata que busca despertar les vocacions científiques, que cada any es dedica a una disciplina diferent i que aquest 2024 és biòloga. Aquesta creació, fruit de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i Adrián Ruiz, com a representant del gremi pastisser català, va acompanyada d’un codi QR perquè els infants puguin conèixer alguns conceptes de biologia d’una manera senzilla.

També serà tendència tot el que embolica al món Barbie, després de l’èxit mundial de la pel·lícula protagonitzada per Margot Robbie, i la futbolista Aitana Bonmatí que va guanyar la Pilota d’Or en 2023.

Més enllà d’aquests personatges femenins, brillaran les peces originals i d’autor i el Barça i les sèries infantils seran, de nou, algunes de les més demanades. També hi ha el personatge Miércoles de la Família Adams, que una nova sèrie a Netflix ha tornat a posar-la de moda.

La previsió de vendes és positiva i els pastissers de Barcelona calculen que els catalans menjaran unes 800.000 mones artesanes. Un dels aspectes a tenir en compte a l’hora de comprar-la és la tasca de l’artesà, el qual sol dedicar més de tres hores de feina per peça, entre crear els motlles o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir-ne les parts, pintar-les i decorar-les. Per aquest motiu, els preus varien segons el tipus de figura de xocolata i de la mida del tradicional pa de pessic.

La mona, sis segles de tradició

La primera documentació d’un pa de pessic circular amb ous durs data del segle XV, encara que no va ser fins 400 anys més tard que els pastissers francesos van acompanyar aquestes peces amb xocolata. Al segle XX va néixer l’art de crear figures amb aquest ingredient. La tradició va arribar a Barcelona al 1939 de la mà del pastisser Lluís Santapau, que des de la desapareguda Confiteria Mora va començar a modelar-ne les primeres figures. Des de llavors les mones de xocolata s’han popularitzat per tot el país amb grans creacions.