mones
Aquestes són algunes de les mones que tenen preparades a La Fleca del Centre

La tradició de les Mones de Pasqua sembla que també està assolint un escenari prepandèmia. Segons ens ha explicat Josep García, pastisser de La Fleca del Centre, “anem força bé de reserves i de vendes, sí és cert que he notat que molta gent marxa de vacances, però la nostra previsió és fer net i estar aproximadament un 10% per sobre de les vendes de l’any passat. Crec que estem ja en uns números iguals als d’abans de la pandèmia”.

Respecte al que més es demana aquest any, que com sabeu és un aspecte que va variant segons les modes, les pel·lícules i les sèries, “el que més es porta enguany són dibuixos que jo ni coneixia i que es veu que són molt populars a xarxes socials, i desprès tenim productes més típics com ara les pilotes del Barça o els ous de tota la vida que aquest any venen amb nas i amb ulleres com si fos un pollet”. A banda d’això, també està molt demanat “el comandament de la Play Station i les mones relacionades amb la sèrie El joc del calamar, de fet tot el que surt a la tele té molta tirada”.

Enguany també és molt demanada la mona de l’Alexia Putellas, però al Josep no li han demanat encara: “De moment no me l’ha demanat ningú, sí que m’han demanat l’escut del Barça, algú també m’ha demanat l’escut i la pilota de l’Espanyol, però el que té més tirada és el Barça i sobretot el Messi, que encara triomfa aquest any en les mones tot i que ja no és del Barça. El Messi, això sí, me’l demanen amb els colors del Barça, ningú me l’ha demanat amb els colors del PSG”.

Respecte a les mides, que l’any passat es van reduir degut a que les restriccions feien que no ens poguéssim reunir moltes persones, enguany sembla que han tornat a mides més habituals abans de la pandèmia: “Aquest any ja ens podem ajuntar i les mones ja no són tan petites. És veritat que l’any passat vaig vendre moltes petites, per a quatre la majoria i com a molt per a sis, però aquest any em demanen per a vuit o deu perquè ja no existeix aquesta restricció per ajuntar-se tota la família”.

I respecte al preu, aquí està clar que sí estem en un moment força complicat a causa de l’encariment del preu de la llum: “El problema és que tenim proveïdors que estan pujant els preus cada setmana perquè el tema de l’energia en aquest sector afecta molt. Jo, per exemple, estic pagant el doble en el rebut de la llum, però no estic facturant el doble, i a tothom li passa el mateix. I al final qui acaba pagant tot això és el consumidor final, perquè jo he de reflectir això en el preu de venda”.

Segons ens explica García, “s’ha encarit tot, per exemple la mantega s’ha encarit gairebé un 20%, la farina igual, i la xocolata, les llavors, i els ous ja s’han encarit tres cèntims cada unitat”. El pastisser gavanenc recorda, en aquest sentit, que “nosaltres treballem amb forns, i els forns gasten moltíssims. Jo tinc un petit per ser de pastisseria, però imagina un forner o pastisseries que són el doble o el triple de grans que la meva”.

La pujada de preus de les mones enguany, doncs, “és inevitable, i com a mínim segur que els preus seran entre un 10 i un 15% més cars”. Això es traduirà en un rang on ens mourem que va, en les mones de xocolata, “dels 18 o els 20 euros fins a 75 o 80 euros, tot i que les més usuals són les que estan entre els 30 i els 40 euros”.