Mor Enric Querol
Querol, amb Raquel Sánchez, quan va deixar la sindicatura.

El qui fou Síndic de Greuges a l’Ajuntament de Gavà durant part del mandat de Joaquim Balsera, Enric Querol, en ha deixat aquest cap de setmana. Querol va començar la seva tasca com a síndic, al 2014, substituint en el càrrec a Pere Marrugat i s’hi va mantenir fins el 2016, quan el va rellevar Joan Martínez qui encara avui segueix assumint aquesta responsabilitat. Querol era una persona, segons ha recordat aquest dissabte l’alcaldessa Raquel Sánchez en el seu discurs d’inauguració de la Fira d’Espàrrecs “coneguda i estimada i que també estimava i molt la ciutat”.

Nascut a Gavà en 1937, Enric Querol va destacar per la seva llarga carrera en l’àmbit empresarial i laboral directament lligada a l’associacionisme empresarial de la petita i mitjana empresa, una trajectòria que en 2008 li va fer mereixedor del reconeixement de la Generalitat de Catalunya que li va atorgar la medalla President Macià. Al 2011 va rebre la Medalla d’Or al mèrit atorgada per la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya (PYMEC) i va ser nomenat Membre d’Honor d’aquesta patronal.

La seva contribució a l’associacionisme empresarial es remunta a l’any 1974, quan va crear, al costat d’altres empresaris, la Patronal de Gavà, que fins a 1977 es va mantenir en la clandestinitat. També va ser cofundador de la patronal del Baix Llobregat, SEFES, creada en 1976, i que dos anys més tard va incorporar l’entitat gavanensa.

Enric Querol també ha estat un dels impulsors de la industrialització a Gavà i, per extensió, al Baix Llobregat i va contribuir a la reordenació i consolidació de les noves zones industrials a la comarca, mitjançant la creació d’òrgans d’interlocució amb les administracions. Va col·laborar per a fer arribar la veu de les petites i mitjanes empreses des de PIMEC, fins al seu nomenament com Síndic va ser membre de la junta directiva. En l’àmbit empresarial destacava l’esforç que va dedicar, durant gairebé 45 anys com a industrial. Per l’impuls a la industrialització de gavà, va rebre el premi Gavanenc de l’Any 1995.

A més de la seva contribució al desenvolupament empresarial de la ciutat, la seva vinculació amb Gavá també s’ha traslladat a altres àmbits, destacant la seva participació en els consells municipals sectorials de Medi Ambient, Seguretat Ciutadana i Protecció (1992). Des de 2006 fins a 2010 va formar part del Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Gavà.