Muntanyes del Baix Llobregat
La seu del Consell Comarcal va acollir la reunió de la Comissió de Seguiment de Muntanyes del Baix.

Els municipis que integren les Muntanyes del Baix són: Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Martorell, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans.

La seu del Consell Comarcal va acollir la reunió de la Comissió de Seguiment de Muntanyes del Baix, en la que els 16 municipis d’aquest espai i el Consell Comarcal van avançar en la planificació de les tasques a desenvolupar en els propers anys.

Els representants dels municipis, amb la coordinació del conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Carbonell, han parlat també del pla de treball per l’any 2020 i han avançat en la imatge conjunta de les Muntanyes del Baix amb la que es vol donar a conèixer aquest territori.

Les Muntanyes del Baix són un espai privilegiat al marge dret del riu Llobregat, un espai continu que s’estén des dels nuclis urbans del Delta del riu, el massís del Garraf – Ordal i fins a les carenes que delimiten les conques de l’Anoia i el Llobregat. En conjunt són més de 120 km2, amb més de 12.000 ha, de les quals més de 10.000 ha corresponen a superfície forestal.

De les Muntanyes del Baix en destaquen els seus valors vinculats als aprofitaments agrícoles, ramaders i forestals que han modelat el paisatge, els valors naturals i paisatgístics (element clau en la infraestructura de l’Anella Verda on hi ha més de 5.000 ha que són Xarxa Natura 2000), així com un patrimoni extens, tan material com immaterial, a nivell natural, cultural, arquitectònic i festiu.

I tot plegat, coexistint amb una població de més de 300.000 persones, per la qual cosa, a més, cal afegir-hi l’importantíssim valor social d’aquest territori.

El projecte de les Muntanyes del Baix ha de contribuir a dinamitzar la gestió forestal, agrícola i ramadera, per tal que l’espai esdevingui menys fràgil front a riscos com els incendis forestals, que de fet, constitueix l’amenaça més gran a les Muntanyes del Baix, i que pot agreujar-se amb el canvi climàtic.