Muntat el pessebre a la plaça Josep Tarradellas

Muntat el pessebre a la plaça Josep Tarradellas. El betlem acull, un any més, el tradicional pessebre, amb les figures de la Mare de Déu, Sant Josep, el nen Jesús, un pastor amb el ramat i els tres Reis de l’Orient. Es tracta d’un Betlem que, fins el dia de Reis, en horari de 10 a 20.30 hores es pot admirar.

Passat aquest horari algunes botigues de la zona i veïns i veïnes del barri les agafaran per custodiar-les durant la nit amb l’objectiu de preservar-les de possibles actes incívics.

En aquesta ocasió el disseny ornamental del naixement ha anat a càrrec dels vivers Camprubí. El seu responsable, Jordi Camprubí, explica que tots els preparatius els van portar “un parell de dies, entre pensar-lo, i crear-lo per peces”.

Es tracta, segons va explicar, de “plantes vives, que durant aquests dies s’aniran regant i que, passades festes, es traslladaran novament al garden, on seguiran el seu procés”.

Sobre les espècies escollides, Jordi Camprubí relata que són “autòctones catalanes que hem intentat que siguin el màxim de similars al tipus de vegetació pròpia del pròxim orient, és per això que hi ha palmeres, típiques d’allà i també plantes de muntanyes tipus avets que també creixen al Líban”.

Història

El costum de representar el naixement de Jesús ve de lluny, amb vestigis d’un sarcòfag romà del segle IV, on ja surt reproduït. A Catalunya, però, la primera representació documentada no arriba fins el segle XIV i tot fa pensar que va ser introduït per influència franciscana i dominicana.

Si bé hi ha documentada l’elaboració de pessebres en esglésies i palaus, no se sap amb certesa quan va arrelar el costum de fer-ne a les cases. Durant el segle XVIII, això sí, el pessebre casolà ja és un fet consolidat.