museu gava exposicio ossos

Aquest dimecres ha quedat inaugurada al Museu de Gavà l’exposició itinerant “Ossos: un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”. La mostra ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV, a través de l’estudi de les restes d’esquelets localitzades en jaciments arqueològics, bàsicament de la Catalunya Central.

L’exposició, que està produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la col·laboració de Diputació de Barcelona, recull una cinquantena d’objectes patrimonials entre esquelets, cranis, ossos d’extremitats i d’altres elements contextuals, que s’exposen per mostrar com i quin tipus d’informació es pot obtenir a partir de les restes òssies. Al llarg de la mostra s’explica com vivien i morien els pobladors de Catalunya de l’edat mitjana i aprofundeix en diferents aspectes de la seva vida a partir de la utilització de diverses tècniques de l’antropologia física –la ciència que estudia les restes òssies– i la paleopatologia –la ciència que estudia les malalties que van patir persones o animals del passat.

El director del Museu de Gavà, Josep Bosch, ha dit que “aquesta és una exposició de confluències, perquè, d’una banda, conjumina la història medieval i l’antropologia física, i de l’altra, perquè hi coexisteixen dues institucions, com són la Diputació i la Generalitat”. Per a Bosch, “es tracta també d’una mostra molt oportuna per a Gavà, perquè, tot i que durant molts anys les èpoques prehistòrica i romana havien centrat la nostra atenció, és ben cert que en els darrers anys, amb l’aposta feta al Castell d’Eramprnyà, s’està treballant força l’etapa medieval a nivell local”.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gavà, Germán Barrena, qualificava la mostra d’ “enormement interessant” i d’una “gran oportunitat pel nostre museu, que tot i la seva modèstia, pot acollir projectes importants com aquest gràcies a col·laboracions externes”. Aquest afany de col·laborar amb els museus locals també l’ha destacat també Aurèlia Cabot, cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, “tant pel que fa al treball no visible, donant suport als serveis de manteniment i conservació de col·leccions com amb exposicions itinerants com aquestes”, ha dit.

Activitats complementàries

L’exposició es complementa amb diverses activitats, que es faran al gener i al febrer,com ara dues conferències, una dedicada a l’antropologia física i l’altra sobre les tombes antropomorfes. També les escoles que ho vulguin podran fer visites guiades amb material didàctic nou produït pels organitzadors de l’exposició. Finalment, es farà una activitat familiar dedicada a l’arqueologia funerària.

“Ossos” es podrà veure fins el 4 de febrer a Gavà . Posteriorment, està previst que es pugui visitar fins a finals del 2018 per diferents museus d’Arqueoxarxa i de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.