Narciso De Dios Melero

Narciso de Dios Melero presenta a Gavà el seu primer llibre Fascinados por la montaña. Melero ha estat vinculat tota la seva vida al muntanyisme, i a banda de guia de muntanya desenvolupa una intensa tasca docent centrada sobretot en la seguretat, aspecte que li preocupa particularment. La presentació va acompanya d’un muntatge audiovisual, obra del propi De Dios Melero, que serveix per introduir el propi llibre.

Fascinación por la montaña està composat per tres relats que, tot i ser independents, tenen un vincle en comú: la muntanya com a protagonista. Els títols d’aquestes tres històries són “En el corazón de la montaña”, “Cuando yo morí”, i “Un loco junto a las estrelles”, i De Dios Melero les va escriure en tres moments diferents: la primera és de fet la que va ser escrita més tard, el 2002; la segona la va escriure el 1996, i la tercera el 1997.

L’escriptor madrileny no ha tocat “ni una coma” dels relats per publicar-los tot i el temps que ha transcorregut des de que els va escriure: “D’alguna manera seria com fer trampa perquè l’ordre cronològic dels tres relats té un perquè, i de fet proposo al lector, al principi del llibre, que cerqui el nexe entre les tres històries”.

La primera de les tres històries podria perfectament resumir les intencions de De Dios Melero a l’hora de publicar aquests tres relats junts: “Té una forta càrrega sentimental i és un al·legat dolorós de l’alpinisme d’abans, replet d’ètica, de companyonia i de tots els valors bons que han distingit sempre al fet de pujar muntanyes i que fa que ens sembli que això era alguna cosa més que un esport”.

“Aquesta és la clau”, ens confessa l’escriptor, “que ara sembla que l’únic que es té en compte és el rellotge i és el rècord, però manquen valors ètics que abans sí que hi eren. El muntanyisme ha de tenir un component d’aventura, però també de compromís”. Respecte a l’aventura, De Dios Melero lamenta que “si ara ho portem tot ficat amb un GPS i hem vist abans per internet on està cada pedra del camí, per posar dos exemples, no existeix aquesta incertesa que sempre va lligada al fet de l’aventura”.

En relació als valors ètics, l’escriptor posa de relleu que “la part ètica és encara més important, i és que l’alpinisme s’ha convertit en una cosa molt individualista quan, en realitat, jo entenc que, si hi ha una paraula que defineix totes les activitats que es fan a la muntanya, aquesta és precisament la paraula “compartir”. De fet es comparteix tot a la muntanya, des de l’aigua fins la por o el cansament”.

Fascinados por la montaña el va auto editar el propi Narciso de Dios Melero l’any 2020, tot just abans del confinament, i degut precisament a aquest fet la seva presentació encara s’allarga fins els nostres dies. L’escriptor el presentarà, en un acte que promet que “sorprendrà a tothom”, el divendres 24 de novembre, a partir de les 19:30 hores, a la seu de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME) del carrer Salvador Lluch, número 6. La presentació està organitzada pel Club de Lectura Fita i Petjada en el marc de les seves activitats de difusió de la literatura de muntanya.