Nereida Carrillo explicarà com vèncer la desinformació
Nereida Carrillo explicarà com vèncer la desinformació

La doctora en Periodisme i professora a la UAB, Nereida Carrillo, estarà aquest divendres a Gavà guiant la xerrada titulada: “Com contrastar: Eines útils davant la desinformació”. Durant l’acte que tindrà lloc aquest divendres, 10 de novembre, a les 18.30 hores, la ponent explicarà com detectar les informacions que no semblen certes i comprovar-ho a través de diferents eines que van des del sentit comú i l’observació a recursos fàcilment descarregables a través d’internet.

Carrillo és la impulsora de Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu contra la desinformació i per un consum crític de la informació que vol formar a la ciutadania per a fer un consum responsable de la informació. Segons la professora “la resposta a la desinformació ha de ser tant individual com col·lectiva, perquè és un problema complex i multifactorial, i com a ciutadans, podem sospitar més, aprendre a verificar i no amplificar mentides. Per això, necessitem uns coneixements, unes habilitats i algunes eines digitals”.

Learn to Check també aporta formació en relació amb la relació que establim amb les pantalles. En aquest sentit, segons Carrillo “els joves són un target molt vulnerable perquè construeixen part de la seva identitat en l’entorn digital i ningú els ha ensenyat que el que apareix en les xarxes socials és una gran ficció”, i els han dit que “el que ocorre al cinema o en la tele és mentida, però no els hem advertit que el que veuen en les xarxes també ho és. Quant a les persones majors, les necessitats són unes altres: des d’ensenyar-los a realitzar videotelefonades fins a evitar una ciberestafa, passant per una formació bàsica per a navegar en internet”.