Enfront del coronavirus, tan important és rentar-se sovint les mans com la neteja de les llars. Però sempre, abans de desinfectar, cal netejar i per a això n’hi ha prou amb els netejadors habituals.

Consells

Primer netejar amb aigua i sabó o detergent

El primer continua sent netejar i per a això no necessites més que el netejador que utilitzis de manera habitual per a cada zona de la casa o per a les diferents superfícies. La bona notícia és que el sabó i el detergent, per la seva pròpia estructura, no sols arrosseguen el virus, sinó que trenquen la seva càpsula i, per tant, continuen sent el primer aliat en la desinfecció.

I després, desinfectar amb lleixiu diluït

  • Una vegada que hagis netejat, i no abans, ni molt menys en lloc de netejar, pots aplicar un producte desinfectant. Hi ha diverses opcions, però el més habitual és utilitzar lleixiu.
  • El lleixiu per a desinfecció s’usa en una proporció d’1.50 en aigua freda, sense detergent. És a dir, un got de lleixiu per cada 10 litres d’aigua.
  • Un got normal són 200 ml i 10 litres d’aigua és la capacitat de gairebé totes les galledes de fregar. Ni el got ni la galleda s’omplen fins a la vora. Tingues en compte que un got gran és fàcil que contingui 400 ml; i una galleda bastant plena, sense desbordar, pot albergar 12 litres.

Algunes recomanacions d’ús del lleixiu

  • Perquè sigui eficaç, la mescla d’aigua amb lleixiu cal preparar-la quan es vagi a usar i no guardar la dilució d’un dia per a un altre.
  • Protegeix la pell de les teves mans amb guants, per no entrar en contacte directe amb el lleixiu.
  • Mai barregis lleixiu amb altres productes de neteja, ja que es poden produir reaccions químiques perilloses.

Alternatives al lleixiu: alcohol o aigua oxigenada

  • A part del lleixiu, dos productes que pot usar com a desinfectants són l’alcohol i l’aigua oxigenada. Deurien a més ser la primera elecció per als metalls, perquè el lleixiu resulta corrosiva per a aquest material.
  • Si uses alcohol de farmàcia, de 96è (amb un 99,9% d’alcohol), hauràs de diluir-ho. Per a netejar és més eficaç (i també més segur) si s’usa amb una concentració del 70%. Per això convé barrejar 7 parts d’alcohol i 3 d’aigua.
  • També es pot usar alcohol de neteja que s’embeni en concentració alta igualment. Cura que l’alcohol és molt inflamable, no usar-lo en la cuina o prop del foc o fonts de calor.
  • L’aigua oxigenada és eficaç en la concentració en la qual es comercialitza, del 3%.

Neta diàriament les superfícies que tots toquem

Les superfícies de contacte freqüent, com a taules, picaportes de portes, claus, aixetes, vàters, etc., aquestes superfícies per on tots passem les mans, haurien de ser higienitzades diàriament:

Primer amb un netejador i utilitzant baietes i fregalls diferents per a cada zona.

Després, repassant aquestes superfícies, per a desinfectar-les, amb una baieta escorreguda, després de submergir-la en aquesta solució higienizante de lleixiu diluït. També serveix, com hem dit, una baieta impregnada d’alcohol de neteja o d’aigua oxigenada.

No oblidis netejar també les teves dispositius

Atenció: els mòbils, tauletes i altres aparells tecnològics que es toquen centenars de vegades al dia també poden ser una via de contagi. Per a ells es recomanen tovalloletes netejadores amb alcohol isopropílico al 70%.