La neu emblanquina Gavà
Foto: @isalat

Tot i que ahir al matí ja vam veure els primers flocs de neu, l’episodi del temporal per fred i neu ha assolit el seu punt culminant aquesta nit. Els qui heu matinat, heu pogut veure nevar amb certes ganes a Gavà, circumstància gens habitual, quallant lleugerament sobre plantes o damunt dels cotxes. Tot i això, a nivell local, la situació és de normalitat. Malgrat tot, cal ser prudents i la Generalitat manté activa la fase d’emergència del pla NeuCat i l’Ajuntament el Pla Municipal respectiu.

El Mossos d’Esquadra i Protecció Civil demanen restringir la mobilitat al màxim, de manera que, si no és absolutament imprescindible, més val no agafar el cotxe. Hores d’ara, hi ha una trentena de trams de carretera afectats entre ells, la BV-2041, que uneix Gavà amb Begues, on calen cadenes per circular.

Próximes hores

La situació de fred tendeix a remetre en les properes hores, i és que, a partir del migdia l’aire càlid avançarà per Catalunya de sud a nord i desplaçarà l’aire fred cap al Pirineu. Aquesta situació implicarà una pujada de la cota de neu fins als 1.800 metres que provocarà que plogui sobre la neu i que implicarà una pujada sobtada dels cabals de rius i torrents de l’interior del país i del Prepirineu. Plourà a tota la meitat sud.

Demà el dia començarà fins i tot amb clarianes a prop de la costa, però a la tarda arriba un altre sistema frontal que ens portarà pluja. El vent serà un altre dels protagonistes del temps dels dies vinents, demà al vespre bufarà amb cops de més de 50 km/h en molts punts de la costa i del prelitoral