Neus Ciruelos
Neus Ciruelos: jove promesa gavanenca del triatló (Foto: Club Gavà Triatló)

Neus Ciruelos és una nena gavanenca d’11 anys que practica el triatló des dels set. El seu esforç i la seva dedicació l’han portat aquest 2021 a aconseguir ser primera en totes les proves de la Federació Catalana d’Atletisme en les que ha pres part. La Neus competeix en les tres proves del triatló en les que ella pot participar a la seva categoria, que és aleví: triatló, duatló, i aquatló. Per tant, aquest any la Neus ha estat campiona de Catalunya en aquestes tres proves del triatló.

Óscar Ciruelos, el pare de la Neus, és al mateix temps el seu entrenador i director esportiu del Club Gavà Triatló, que és on competeix la jove esportista. Així doncs, és senzill traçar l’origen de la passió que sent la nena pel triatló: “Jo he competit en triatló a nivell internacional, i la seva germana major també fa triatló, així que la Neus ha anat a totes les nostres competicions des de que anava en carro, li ha agradat molt aquest ambient, i ha tingut clar des de molt petita que volia practicar aquest esport”.

El triatló és un esport que és en realitat la suma de tres altres esports: natació, ciclisme i atletisme. Segons ens explica la pròpia Neus, “al principi el que més m’agradava era la part de natació, córrer no m’agradava i bici no en feia molt, però ara ha començat a agradar-me més la part de bicicleta”.

Neus Ciruelos
Foto: Club Gavà Triatló

El punt fort de la Neus, en opinió de l’Óscar, és “la seva constància i la manera que té de divertir-se a l’hora d’entrenar. No li costa, és la primera en arribar i moltes vegades és la darrera en sortir, té moltes ganes d’estar entrenant, cosa que fa de dilluns a dissabte”. Els seus entrenaments comencen a les 7 de la tarda i solen acabar prop de les 9 de la nit, i ho ha de combinar amb els estudis: “Ho compagina tot molt bé, ella sap que des de que arriba del col·legi fins les 7 ha de fer tasques del col·legi, i si ha de treure temps del cap de setmana perquè té algun examen, ella sap organitzar-se perfectament”.

La Neus ens ho confirma quan ens explica que “al principi sí que era més complicat compaginar estudis i entrenament, però ara ja porto molt temps entrenant i tinc una rutina i un temps que m’assigno i que sé que tinc per fer els deures”.

Neus Ciruelos
Foto: Club Gavà Triatló

El palmarès de la Neus no para de créixer, doncs, però el més important és que “no només guanya, sinó que guanya amb facilitat i a més a molta distància de la segona o la tercera classificada, i fins i tot ha guanyat a nois o a companyes d’edats superiors. La Neus està fent uns temps que és molt complicat de veure en aquestes edats, ella és petita i això no ho veu, és clar, però jo com entrenador sí que veig que té unes aptituds molt especials, és difícil trobar noies d’aquestes edats amb les seves característiques ja que el normal és que arribin a aquests temps amb quatre o cinc anys més”.

La Neus, però, matisa l’afirmació del seu entrenador en relació a la facilitat amb la que guanya les proves: “Bé, fàcil no és, la gent només veu la competició però no sap l’esforç que costa, tots els dies d’entrenament, és difícil”.

Neus Ciruelos
Foto: Club Gavà Triatló

Respecte al futur, l’Óscar és molt prudent: “Sí que hi ha gent que em diu que la Neus és un diamant en brut que polint-lo pot arribar molt lluny, però jo no puc determinar el futur, això mai se sap. Potencial és clar que té, però poden passar mil coses, es pot estancar, o es pot cansar de competir, en edats tan petites no es pot predir el futur, seria molt arriscat”.

I què diu la Neus del seu futur? Doncs ella, ara per ara, ho té clar: “A mi m’agradaria ser entrenadora de triatló, ho he pensat algunes vegades i el que m’agradaria és seguir competint per no perdre el contacte amb aquest esport, ser entrenadora, i compaginar-ho tot amb una altra feina, per exemple fer triatló a les tardes i als matins treballar d’altra cosa”.

Sigui quin sigui el seu futur, i tenint en compta la disciplina i l’esforç que li posa en tot, segur que la Neus aconseguirà qualsevol objectiu que es proposi a la vida. Molta sort, Neus!!

Neus Ciruelos
Foto: Club Gavà Triatló