Miquel Roselló, portaveu del grup municipal d'ERC
Miquel Roselló, portaveu del grup municipal d'ERC

Tenim un tema de màxima importància ara mateix sobre la taula i que afecta el territori: l’ampliació de l’Aeroport del Prat, un atemptat en tota regla contra el medi ambient.
No té cap sentit ni justificació la pressió que està exercint AENA per dur a terme aquest projecte, si no és que tots els fons voltors d’inversió que hi ha al darrere estiguin pressionant per prioritzar la construcció d’infraestructures innecessàries que pretenen omplir la zona d’hotels i pisos i crear una mena d’EUROVEGAS.

Els famosos 1.700 milions d’euros d’inversió sonen a les ja conegudes «lluvias de millones» i que no acaben mai d’arribar. A tall d’exemple, AENA encara no ha compensat el que es va comprometre a fer després de les ampliacions del 2004.

L’aposta d’ERC per l’ampliació del Prat és incloure els aeroports de Girona i de Reus trenant una potent xarxa de comunicació viària d’alta velocitat entre els tres aeroports que té AENA al territori. Millorar els actuals programes de gestió d’aterratges i enlairaments, millorar el tractament de dades massives per poder derivar vols als altres aeroports en funció de si són vols finalistes o d’enllaç, i poder reduir les actuals tres milles de distància entre operació i operació i passar de les 78 operacions/hora a les 88-89 operacions/hora.

Un bon disseny de les infraestructures de nova creació i les millores tècniques proposades assegurarien un aeroport de primera qualitat en tots els sentits, una redistribució de l’impacte sobre el territori i, alhora, un respecte per l’entorn, tant del medi ambient com dels ciutadans i municipis afectats.

Hi ha alternatives a la destrucció de l’entorn apostant per altres projectes. Cal que tothom es comprometi a posar per davant el medi ambient i la qualitat de vida als nostres municipis en detriment de les operacions immobiliàries merament especulatives, cosa que no tothom sembla disposat a fer.