Aquest és el petit dispositiu. Només estrenyent un botó s'alerta la Policia Municipal
Aquest és el petit dispositiu. Només estrenyent un botó s'alerta la Policia Municipal

La Policia Municipal va posar en marxa l’any 2015 una aplicació mòbil de seguretat ciutadana a través de la qual l’usuari es pot comunicar per avisar d’una emergència. Ara s’ha creat un dispositiu destinat als treballadors i treballadores de l’Ajuntament per tal que davant una situació de risc en l’exercici de la seva feina només estrenyent un botó s’alerti la Policia Municipal.

“L’aplicació funcionava molt bé però necessitàvem un dispositiu que fos més ràpid i més accessible. Vam trobar al mercat el SOS maneta, un dispositiu molt petit, un telèfon mòbil. Simplement estrenyent el botó durant un segon ja dona la senyal i alerta la prefectura de policia. Així en cas que tinguem un cas de violència ocupacional la policia podrà acudir ràpidament”, explica José Viaplana tècnic de Prevenció de l’Ajuntament de Gavà.

El cap de la Policia Municipal, Pedro Fernández, durant la presentació que s’ha fet als mitjans de comunicació municipal per veure el seu funcionament ha explicat que “nostra idea com a cos de Policia és una vegada que ja tenim implantada aquesta eina expandir-la a implementacions d’altres tecnologies, implementar càmeres per poder gestionar millor l’emergència, però també poder ampliar tots els usuaris que normalment poden baixar-se l’aplicació com ara treballadors municipals que amb motiu de la seva feina poden posar-se en situació de risc.”. I així va sorgir el nou dispositiu amb el qual “estrenyent un simple boto ja tenim la seva ubicació, podem trucar-los al moment i serveix també com a dissuasió de l’amenaça que puguin tenir. Això es aplicable a moltíssim sectors públics o privats. Intentem sempre millorar el servei i el que se’ns acudeix ho plantegem a l’empresa, fem la implementació del dispositiu que és la clau. Intentem d’aquesta manera ser cada vegada més eficaços donant un servei més correcte”

La app de Seguretat Ciutadana es va posar en marxa l’any 2015 i segons el caporal Alfred Jou ha evolucionat molt i “actualment el que hi ha es el somni que teníem fa anys”. Jou explica que “al principi teníem por perquè pensaven que aquesta aplicació podria ser tenir un policia a cada casa o durant la pandèmia a cada balcó perquè es una comunicació directa per part del ciutadà. Però a mesura que ha anant evolucionant ha madurat la població i han fet missatges o comunicacions mes assenyades. Actualment és un funcionament bastant correcte. La idea seria que tota la població pogués disposar d’aquesta aplicació instal·lada”.