Nou laboratori per estudiar el sistema immunitari

El nou Laboratori d’Immunologia de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS), situat a l’Hospital de Bellvitge, s’ha posat en marxa després d’unes obres de remodelació integral que han permès modernitzar l’equipament i doblegar l’espai disponible.

El Dr. Jordi Bas, cap de secció d’Immunologia, destaca que les noves instal·lacions “suposen una millora molt important de les condicions de treball i, per tant, de la capacitat de donar resposta a les necessitats de l’hospital i tot el territori”.

En les noves instal·lacions, destaca la cambra de cultius cel·lulars. Aquesta dotació permetrà dur a terme tècniques d’estudi funcional de la immunitat cel·lular, que són necessàries per al diagnòstic, seguiment i tractament de diverses patologies en l’etiologia o patogènia de les quals el sistema immunitari té un paper.

El Laboratori d’Immunologia va realitzar l’any passat un total de 215.492 determinacions. Es tracta d’un servei amb una llarga trajectòria a l’Hospital de Bellvitge que actualment forma part del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud (LCTMS).

La seva activitat està relacionada amb la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament de les diferents malalties relacionades amb alteracions del sistema immunitari i de les situacions en què les manipulacions immunitàries formen part important del tractament i de la prevenció. Formen part del seu àmbit d’actuació les immunodeficiències, les neoplàsies de cèl·lules del sistema immunitari, la hipersensibilitat immediata, la inflamació, la resposta a les infeccions, la autoinmunidad, el trasplantament, les transfusions, la immunoteràpia i la immunoteràpia cel·lular i gènica.

Així mateix, pren part en projectes de recerca en el marc de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Actualment, participa en una recerca per a definir el perfil immunitari de risc en COVID-19 juntament amb els Laboratoris d’Immunologia dels hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol, amb el suport de l’Institut de Salut Carles III.

 

PUBLICITAT