Segons les dades recollides pel Servei de Sanitat Vegetal, les ADVs i l’IRTA, aquest any la plaga ha tingut una incidència més baixa que anys anteriors a causa principalment de les condicions meteorològiques d’enguany i en els conreus no s’han registrat danys importants causats per aquest plaga
Què hem de fer els ciutadans si trobem un bernat marbrejat?
És durant la tardor, que aquest bernat busca refugi dins les construccions (cases, edificis, magatzems, etc.) per passar l’hivern. Tot i que no afecta a les persones ni als animals, resulta molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència en els habitatges és aspirar-los i submergir-los en aigua, recorda el Servei de Sanitat Vegetal del DACC. Cal evitar que s’escapi i pugui afectar als cultius a la primavera i estiu.
L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons; per això, els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat.
Una nova campanya per demanar la col·laboració de la ciutadania
Al portal www.elbernatesaqui.cat i al web del Departament d’Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel DACC, l’IRTA i el Parc Agrari del Baix Llobregat de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una nova campanya que fa una crida específicament perquè la ciutadania col·labori en el control de la plaga i elimini els exemplars que trobi en les seves vivendes. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.
Un 20% dels municipis catalans conviu amb l’insecte
L’insecte, que és originari de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees, es va trobar per primera vegada a Girona el 2006 i ja s’ha detectat a 185 municipis de Catalunya. Aquesta informació se sap gràcies als seguiments de la plaga que fa el Servei de Sanitat Vegetal, en col·laboració amb l’IRTA i les ADVs i als avisos que fa la ciutadania a través de les fotos al web del projecte de ciència ciutadana ‘Hhwanted’ dins del portal Natusfera, a través de l’app o el web (https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.mobile). Els experts revisen les fotos que s’envien a la plataforma i, un cop verificades, es publiquen en un mapa virtual que serveix com a informació complementària molt valuosa per dissenyar les estratègies de control.