soroll dels avions
Gavà debat noves aproximacions al problema del soroll provocat pels avions

L’AC Hotel Gavà Mar va acollir ahir una jornada internacional del Projecte ANIMA (). En aquesta sessió de treball hi han participat professionals de diversos àmbits relacionats amb l’aviació per cercar noves aproximacions al problema del soroll dels avions i el seu impacte en zones poblades. Hi han participat, entre d’altres, tècnics holandesos, francesos o anglesos, i també hi ha intervingut l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i Jorge Saenz en representació de l’Associació de Veïns de Gavà Mar on fa tasques d’assessorament tècnic ja que ell és controlador aeri a l’Aeroport del Prat.

A la seva ponència, l’alcaldessa ha reclamat un major suport per part de les institucions europees “per evitar arbitrarietats locals en l’avaluació de la contaminació acústica que afecta la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”. Sánchez ha advertit als assistents que “cal conèixer els indicadors de molèstia percebuda per la ciutadania i no únicament dades del nivell acústic”. L’alcaldessa també ha remarcat que és prioritari “que s’esclareixin les ajudes econòmiques i legals que han de retornar-se al territori afectat pel soroll dels aeroports”.

L’alcaldessa ha explicat la situació concreta de Gavà arran de la posada en marxa de la tercera pista l’any 2004. També ha fet incidència en que la feina persistent i el control de l’Ajuntament ha estat clau per arribar a un consens territorial i per millorar els procediments operatius d’enlairament i aterratge. Sánchez ha afirmat que l’Ajuntament mantindrà un control exhaustiu sobre l’activitat aeroportuària, “una actitud vigilant i molt necessària, com es va poder comprovar quan l’ex ministre de Foment va presentar a la premsa el nou pla director de l’Aeroport de Barcelona sense parlar prèviament amb les ciutats i sense buscar consensos, una vegada més ens vam sentir desvalguts en relació a la planificació de futur i vam tenir la percepció que es tenien més en compte els interessos de les companyies aèries privades que els de la ciutadania”.

En declaracions posteriors als mitjans de comunicació locals, Raquel Sánchez ha assegurat que en aquest projecte hi participen experts que “proposen eines i solucions que puguin permetre un millor desenvolupament i explotació de les infraestructures aeroportuàries que no vagi en detriment de la convivènci9a tranquil·la que els ciutats reclamem pels nostres veïns”. Aquesta conciliació d’interessos “és possible perquè la bona voluntat i treballar en règim de col·laboració ha demostrat que es poden aconseguir èxits en aquest sentit”.

L’alcaldessa de Gavà ha volgut destacar que “el fet que Gavà formi part d’aquest projecte ens permet estar en primera línia en aquest tipus de trobades”. És aquest un aspecte important ja que el consistori “no només es preocupa de transmetre la informació i de fer uns seguiment exhaustiu del funcionament diari de l’aeroport, sinó que també està present en debats d’anàlisi i investigacions com aquest on el que pretenem és cercar una millora concreta aquí al nostre territori de la nostra relació amb l’aeroport de Barcelona”.

Jorge Saenz, de la seva banda, ha recordat que els principals reptes de futur passen per l’amenaça d’afrontar “un creixement de l’aeroport que hauria de ser ordenat i que l’actual forma d’operar de l’aeroport, que és la menys dolenta, acabi sent molt pitjor del que és perquè els avions acabin aterrant i enlairant-se per les dues pistes, el que seria un desastre total per a Gavà”.

Segons Saenz, en principi “es pot mantenir l’actual operativa sense problemes, és a dir sense utilitzar les dues pistes al mateix temps, ja que vull recordar que el primer aeroport d’Europa i el sisè del món, que és el de Heathrow a Londres, opera d’aquesta manera, però el problema és si el creixement de l’aeroport és a barra lliure o és un creixement ordenat de tal manera que es pugui mantenir aquesta configuració per molt que creixi la infraestructura”. El controlador aeri assegura que “solucions hi ha, només fa falta la voluntat de l’aeroport per créixer d’aquesta manera ordenada”.

El Projecte ANIMA és una iniciativa d’investigació que vol afrontar directament el problema del soroll dels avions. La seva metodologia, però, es diferencia d’iniciatives prèvies similars en que no es basa exclusivament en mirar de reduir el nivell de soroll dels avions sinó que el que busca és reduir les molèsties que aquest soroll ocasiona. El matís és important ja que en aquestes molèsties intervenen factors no acústics i ANIMA treballa principalment en la línia d’entendre aquests factors per reduir les molèsties en la població, i no tant en la línia de reduir el soroll en si mateix.

ANIMA compta amb 22 socis i és un projecte que té el suport de la Unió Europea, que hi destina un pressupost de 7,4 milions d’euros.