Noves mesures davant de la variant Òmicron
Residència La Concòrdia

La irrupció de la variant òmicron, que ja seria responsable del 20% dels casos a Catalunya, està portant el Departament de Salut a canviar els protocols i ha anunciat que les persones vacunades hauran de tornar a fer quarantena quan siguin contacte estret d’un positiu. El nou protocol s’aprovarà, amb tota probabilitat, aquest divendres a la tarda perquè el canvi entri en vigor dilluns vinent. Salut calcula que aquesta variant, molt més transmissible, ja serà majoritària a Catalunya la setmana que ve.

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut també ha adaptat el document de Salut Pública de mesures de mitigació a l’àmbit de residències de gent gran, de persones amb discapacitat, centres de dia de gent gran i centres i serveis diürns de persones amb discapacitat, per minimitzar l’entrada del virus.

En els centres residencials, es manté la normalització de les visites i de les sortides dels residents però s’adaptaran les condicions per accedir als mateixos recintes residencials per les visites i es controlarà els residents a la seva tornada.

Pel que fa a les residències verdes i taronges, els visitants hauran de mostrar el certificat digital COVID per accedir al centre, i en el cas de no disposar-ne, se li oferirà realitzar un TAR.

També s’evitarà l’assistència dels professionals a sessions, congressos o reunions presencials.

Si una residència es troba en fase II, a la mesura anterior s’afegeix la presentació d’una declaració responsable de no tenir símptomes, de no haver tingut contacte amb persones sospitoses, probables o confirmades de COVID, no haver estat en espais de major risc com a mínim des de fa 14 dies, així com la responsabilitat d’haver tingut especial cura de mantenir la bombolla de convivència en els darrers 7 dies.

També, en fase II, es limitarà el número de visitants a un màxim de 2 persones de forma simultània per a cada resident, en espais diferenciats d’altres usuaris. I finalment, la realització d’un TAR als residents en mostra nasal 48 hores després de la tornada d’una sortida d’un dia i just en el retorn a la residència en sortides de 2 dies o més.

Noves mesures davant de la variant Òmicron

En cas de brot per Òmicron, tant els treballadors no immunitzats com els immunitzats que hagin estat en contacte estret, hauran de fer quarantena de 14 dies al seu domicili. Aquest mateix procediment s’establirà en aquells usuaris considerats contactes estrets que hauran de fer quarantena en una habitació individual.

Reforç dels cribratges a professionals en residències i

Les persones vacunades es realitzaran un test antigènic a la setmana i a les persones no vacunades o incorrectament vacunades, 2 a la setmana (un d’aquests ha de ser PCR). A més, es reconduirà l’activitat dels voluntaris no vacunats cap a àrees de menor impacte en termes de protecció de la salut.

Adaptació d’actes lúdics

Les activitats com ara cantades de nadales, visites de Pare Noel o Reis d’Orient, lectures, representacions teatrals i/o musicals es podran mantenir sempre que es realitzin a l’exterior, o bé que es puguin garantir les mesures de prevenció adients (mascareta quirúrgica, distància de seguretat i ventilació). En el cas d’activitats a l’interior, la mida del grup que entri a realitzar l’activitat no haurà de superar les 10 persones.