refugi-260313Un total de 1.092 persones han visitat aquest cap de setmana el refugi

Prop de 1.100 persones han visitat aquest cap de setmana el refugi antiaeri

Les jornades de lliure accés al refugi, redescobert l’any 2008 i recuperat per l’Ajuntament de Gavà, es repetiran el proper cap de setmana

Un total de 1.092 persones han conegut aquest cap de setmana un dels capítols més tristos de la història recent de Gavà: els bombardejos de 1938. Ho han fet a través de la visita del refugi antiaeri de la Rambla, reobert dissabte, i que durant tot el cap de setmana ha acollit jornades de portes obertes.

 

Durant tot el matí de dissabte van visitar el refugi antiaeri 250 persones, una xifra que va arribar a les 384 a les jornades de portes obertes de la tarda. Diumenge al matí, el nombre de visitants va apujar als 458. Segons la directora del Museu de Gavà, Mònica Borrell, “durant aquest primer cap de setmana de portes obertes la gran majoria dels visitants han estat veïns i veïnes de Gavà si bé també hi van accedir algunes persones de fora interessades a conèixer el refugi i que s’havien assabentat de la seva obertura al públic a través dels mitjans de comunicació”. Quant al tipus de públic, Borrell assegura que “ha estat molt heterogeni, de totes les edats. Han vingut moltes famílies formades per membres de diferentes generacions i també gent gran, que va viure la guerra”.

 

Quant a les impressions dels visitants, la directora del Museu extreu una valoració positiva: “Hi ha hagut molta gent que s’ha mostrat gratament sorpresa de poder entrar al refugi i de comprovar el seu bon estat de conservació, però també hi ha persones que n’han sortit emocionades, a les quals el record que suposa aquest refugi encara les colpeix”.

 

Les jornades de portes obertes es repetiran el proper cap de setmana: dissabte, 30 de març, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenge 31 de març, de 10 a 14 hores. Aquests dies es mantindrà el mateix format de visita: un breu recorregut pel refugi i un tast dels muntatges audiovisuals.

 

El Refugi de la Rambla ocupa la part central del passeig des de l’estació del ferrocarril fins a la carretera Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia una ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van fer els mateixos treballadors de la fàbrica sota les ordres del Comitè d’Empresa l’any 1938.