Vídeo: Marc Farré/Lluís Martínez

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, demana més col·laboració al Departament d’Ocupació de la Generalitat

El govern comarcal posa en marxa tres programes ocupacionals per potenciar la inserció laboral

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha demanat una entrevista amb el conseller Felip Puig, responsable del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, per tal d’exposar-li les necessitats de la comarca en l’àmbit ocupacional. Balsera demana mes col·laboració a aquest departament i recorda que a l’anterior govern “se li va oferir la utilització del Consell Comarcal per tal de coordinar les polítiques d’ocupació al Baix Llobregat i posar en comú ajuntaments, Generalitat i el propi Consell Comarcal, però això no va ser possible”. Balsera també es lamenta de que “en els dos anys de govern mai es va implementar al Baix Llobregat cap pla de xoc contra l’atur en una comarca com la nostra que té una taxa de desocupació preocupant i una renda familiar disponible de les més baixes de Catalunya”. El president del Consell vol del nou conseller que “vegi que la col·laboració significa sumar”, i per tant seria bo ajuntar els recursos del Consell, dels ajuntaments i de la Generalitat amb l’objectiu d’“inserir a les persones aturades en sectors emergents que generen ocupació i per innovar, posar-li imaginació i canviar les coses”, uns objectius que només es poden assolir, destaca Balsera, “des de la col·laboració”.


Per tal d’iniciar aquest camí, el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha iniciat ja la gestió de tres projectes relacionats amb polítiques actives d’ocupació que tenen com a finalitat principal la inserció laboral de persones que es troben en situació d’atur. Es tracta de tres projectes innovadors en la mesura en que es caracteritzen per la transversalitat a l’hora d’aconseguir els seus objectius, i contemplen aspectes relatius tant a l’ocupació (intermediació, orientació), la formació i la inserció laboral.


Pel seu abast i la seva ambició, el programa amb més incidència de tots tres és el que el Consell va iniciar el passat 28 de desembre en col·laboració amb 19 ajuntaments de la comarca. Es tracta del programa “Joves per a l’ocupació”, que ofereix un servei d’assessorament laboral i ajuda a la recerca de feina mitjançant accions d’orientació, tutorització i seguiment individualitzat. L’objectiu del programa és adreçar-se a joves que han abandonat el sistema educatiu de manera prematura per fer-los veure que la formació farà incrementar les seves possibilitats d’inserció laboral. Per aquest motiu, el programa s’orienta a joves desocupats d’entre 16 i 25 anys amb baixa qualificació laboral o amb dèficits formatius. En total es compta amb la participació de 80 joves en un programa que té una durada de 15 mesos i que, per tant, s’allargarà fins el març de 2014. Les especialitats formatives en què es centrarà el programa són aquestes: operacions bàsiques de cuina, atenció sociosanitària per a persones dependents en institucions socials, activitats auxiliars de magatzem, caixer reposador, i producció d’hortalisses ecològiques i fructicultura. Cal destacar la importància d’aquest darrer curs, que es una experiència pilot engegada en el Parc Agrari amb l’objectiu de formar a 16 joves aturats d’acord a les necessitats detectades dins del Parc. És un curs pioner a la nostra comarca que formarà als joves en l’especialitat detectada que pot tenir una major demanda dins de les produccions agràries del parc.


D’altra banda, el Consell i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat han posat en marxa també el passat desembre un projecte vinculat a la recol·locació laboral de persones aturades dins del sector turístic, que a la nostra comarca “és un sector que està funcionant, i per exemple hem incrementat el nombre de visitants d’equipaments com la Colònia Güell i també hem consolidat durant el 2012 les places hoteleres, així que és un sector emergent que volem consolidar”. El projecte, a més de la dinamització del sector turístic, es planteja també com una experiència pilot per testar un projecte integral d’ocupació que serveixi per recol·locar a persones aturades que provenen de sectors en crisi, com ara la construcció i la indústria, cap a sectors que tot i la situació de conjuntura desfavorable actual mostren signes positius de creixement tant a nivell productiu com d’ocupació. La innovació d’aquest projecte rau en el fet de que “posem la formació al servei de la inserció i de l’empresa, és a dir, al servei d’aquelles activitats econòmiques que puguin generar ocupació”.


Per últim, i en col·laboració amb els ajuntaments de Sant Just Desvern i Vallirana, el Consell ha iniciat un programa d’ocupació per a persones aturades de llarga durada que atendrà un total de 20 persones d’aquests dos municipis.