Riera dels Canyars
Purset, al volant del seu tractor per la Riera dels Canyars, aquest mateix matí

Els pagesos de Gavà asseguren que “ja no podem més”. Fa anys que es queixen del deficitari manteniment de la riera dels Canyars. S’han queixat a tot arreu, a ajuntaments, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però “estem cansats de queixar-nos, fem escrits i queixes i ens diuen “ja ho farem” però les paraules de “sí, sí” després sempre acaben en “no, no, això s’hauria d’arreglar però urgentment i no amb paraules. La darrera vegada que van netejar la riera va ser l’any 2017, però això no es pot netejar una vegada i ja està”.

Ens ho explica Gabriel Purset, que arran de les darreres pluges ha patit un dels problemes endèmics d’aquesta infraestructura: s’inunda i han d’entrar als seus camps com puguin. Purset assegura que “des de que la riera té murs i està canalitzada, es veu que tothom té dret a utilitzar-la, i per exemple aquí baixa aigua d’una empresa que tira aigua dia i nit, el que la fa intransitable”.

Riera dels Canyars
Aigua que inunda la Riera dels Canyars, aquest mateix matí

Purset també afegeix que, “quan al poble de Gavà cauen entre 8 i 10 litres de pluja per metre quadrat, les clavegueres també baixen per aquí i això fa que la riera es contamini”. Aquest pagès gavanenc també es queixa de que “l’ACA no es cuida de fer cap neteja, i en haver tanta aigua la vegetació cada dia creix més i més i això és inaguantable poder mantenir-ho”.

Riera dels Canyars
La vegetació creix de manera incontrolada a la Riera dels Canyars.

Els pagesos fa temps que han pensat en solucions per aquest problema, solucions que “s’ha de buscar algú que les faci efectives”. Purset va punt per punt amb aquestes solucions: “Respecte a l’aigua que baixa contínuament, se li ha de dir a aquesta empresa que deixi de tirar aquí la seva aigua i que es busquin la vida. Respecte al tema de les pluges, volem que l’Ajuntament arregli el que s’hagi d’arreglar al clavegueram per tal que no baixi l’aigua podrida del poble quan plou, perquè els dies que hi ha pluja aquí hi ha de tot, des de rates fins a preservatius”.

Purset, per últim, critica durament a l’ACA, dels qui es pregunta “si tenen inspectors o no, perquè si els té no passen per aquí perquè la vegetació és tan immensa que podria passar que un dia plogués fort, es taponés la riera, i l’aigua saltés per dalt inundant-ho tot al seu pas”.

Riera dels Canyars
Un dels passos que creuen la Riera dels Canyars, completament anegat