Pagesos i Ajuntament signen el conveni per celebrar la Fira d’Espàrrecs
Pagesos i Ajuntament signen el conveni per celebrar la Fira d’Espàrrecs

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, van signar el passat divendres el conveni de col·laboració per a la promoció, desenvolupament i millora de les activitats agrícoles del municipi.

El conveni, que es signa cada any poc abans de la celebració de la Fira d’Espàrrecs, té per objecte formalitzar un instrument permanent de suport de l’Ajuntament al conjunt d’activitats i programes que l’Agropecuària desenvolupa en el municipi de Gavà. Accions com la participació en la Mostra Agrària de la Fira d’Espàrrecs; l’execució de tallers que fomenten el coneixement del món agrícola i posen el valor el producte fresc local i la tasca de la pagesia; visites als camps i aprenentatge del cultiu de l’espàrrec; i la potenciació d’aquest conreu entre la pagesia local.

L’alcaldessa va destacar la importància d’arribar a consensos “perquè fruit de la col·laboració públic-privada del sector de la pagesia amb les institucions públiques, aquesta activitat tan arrelada a la nostra ciutat i que forma part de la nostra identitat s’hi pugui continuar desenvolupant”. Raquel Sánchez, s’hi va referir a la importància de preservar el Parc Agrari, “un espai amb un valor paisatgístic i mediambiental on es desenvolupa una activitat econòmica de la qual hi continuen vivint famílies de Gavà”. És per això que va demanar un major suport de les administracions supramunicipals: “Tenim cert suport del Consell Comarcal, de la Diputació, de la Generalitat, a la qual reclamem que s’hi involucri molt més, i de l’AMB que fa un parell d’anys prenia consciència de la importància d’aquest sector, però és indubtable que des de la proximitat, des de l’Ajuntament farem tot el possible per mantenir la línia de col·laboració amb la pagesia gavanenca”.

L’acord signat divendres estableix la concessió d’un ajut de 25.000 € per finançar l’organització del concurs d’espàrrecs i paneres artístiques de la Mostra Agrària de la Fira d’Espàrrecs; 2.000 € per dur a terme la campanya de prevenció sanitària; i altres 7.000 € per la compra de llavors d’esparregueres.

El vicepresident de la Cooperativa Agropecuària, Salvador Barri, va agrair el suport de l’Ajuntament “per mantenir aquesta pagesia encara viva, que és una mica la imatge de Gavà, una ciutat molt vinculada a la terra, hem tornat a l’essència de Gavà i necessitem el suport institucional, així que agraïm que esteu al costat nostre i que duri molts anys”.

Coincidint amb la signatura del conveni s’ha presentat el cartell de la Fira d’Espàrrecs, amb una imatge fotogràfica del terra del cultiu dels sorrals de Gavà amb els espàrrecs acabats de collir. La imatge, de l’empresa de comunicació creativa E2S, representa un notable canvi d’estil respecte als cartells d’edicions anteriors precisament per la utilització d’una fotografia. Un element que el president de la Cooperativa Agropecuària, Josep Pañella, ha celebrat: “Un cartell amb un estil diferent, una imatge real dels nostres espàrrecs”.

La 65a Fira d’Espàrrecs es celebrarà del 27 al 29 d’abril, i la pagesia gavanenca elaborarà les tradicionals paneres en les seves diferents categories: els lots d’espàrrecs, les paneres artístiques realitzades amb verdures fresques o amb llavors, i les paneres de verdures.