Pamela Palenciano
Pamela Palenciano visita Gavà per segona vegada amb el seu monòleg “No solo duelen los golpes”, en el que relata com va patir una relació de violència masclista

Pamela Palenciano ha representat aquest matí a l’Espai Maragall el seu monòleg “No solo duelen los golpes”. És la segona vegada que l’actriu visita Gavà, i en aquesta ocasió la representació ha estat exclusiva per a un grup d’uns 400 estudiants de tercer d’ESO dels centres educatius Immaculada Concepció, Santo Ángel, Sagrat Cor, El Calamot i Gavà Mar.

Tal i com ens explica Palenciano, el seu monòleg parla de “la meva relació amb el meu primer nuvi, que era una relació de maltractament de violència masclista, però analitzo a partir d’aquesta relació tot el que passa en la desigualtat entre homes i dones, rics i pobres, al final acabo parlant de totes les desigualtats”.

La intenció de Palenciano a l’hora de muntar aquest monòleg és que els joves “aprenguin a detectar que l’amor s’ha de cuidar, que en l’amor no poden entrar ni la gelosia ni el control ni la violència, i que s’adonin que podem ocupar llocs de desigualtat al món i quan abans ho vegin, millor”.

Respecte a l’impacte de les seves paraules sobre audiències tan joves, Palenciano posa de manifest que “hi ha hagut un retrocés en el darrer any i mig a l’estat espanyol perquè hi ha una política d’ultradreta que s’està ficant per tots els llocs en el món adolescent i de vegades no poden sentir bé aquest discurs, alguns pocs ho encaixen malament perquè han sentit coses sobre feminazis o ideologies de gènere, però confio en que a la majoria sí que els arriba perquè jo apel·lo al cor i no tant al cap”.

La representació de Pamela Palenciano és una oferta formativa que forma part de la Guia Educativa de l’Ajuntament de Gavà. Gemma Badia, tinenta d’alcalde d’Igualtat i Feminisme, ha oficiat de mestre de cerimònies i ha presentat l’obra als joves estudiants gavanencs. Badia ha recordat que, gràcies al fet de ser una obra que explica en primera persona una experiència real, “aconsegueix transmetre què és precisament el que s’ha d’evitar en una relació de parella, l’obra va dirigida a un públic jove que ens interessa molt que sigui conscient i sensible a totes aquestes situacions que s’han d’evitar, i per evitar-les s’han de saber reconèixer”.

L’Ajuntament programa aquest monòleg per segon any consecutiu atès que “la gent que té 15 anys, que és més o menys l’edat dels joves que veuen aquest monòleg, és la gent que en un futur confiem que ens ajudi a que la violència masclista es redueixi, ja són 10 víctimes les que portem aquest 2020, més d’una per setmana, i això és intolerable, per això creiem que és molt important conscienciar a aquesta generació, que tinguin aquesta experiència i aquesta formació”.