Gavà Gats
Aquests són els sabons solidaris que venen a la paradeta de Gavà Gats (Foto: cortesia Margarita Vázquez)

Gavà Gats organitza una paradeta solidària el proper dissabte, 19 de març, a la plaça de la Pagesia de la nostra ciutat. L’horari en el que s’estaran és de 10:00 hores a 13:30 hores, tot i que en funció de l’afluència de públic podrien estar-s’hi fins les 14:00 hores.

Tot i que en aquesta paradeta es poden fer donacions (després en parlarem d’això), Margarita Vázquez, responsable de comunicació de Gavà Gats, ens ha explicat que l’objectiu principal és “que la gent ajudi fent un intercanvi, és a dir, nosaltres podem una sèrie de productes fets pels voluntaris de l’associació, i a canvi la gent aporta una petita donació”.

En aquesta paradeta “hi haurà de tot, des de espelmes naturals fins a peluixos passant per polseres, bosses per portar el pa , o l’entrepà, o per comprar”. Tot i que el producte estrella són “uns sabons naturals, que tenen preus de 2, 4 i 6 euros segons la quantitat de sabó que s’utilitza per fer-los”. Tot fet pels mateixos voluntaris, i és que “tenim molta sort ja que els voluntaris tenen molta traça per fabricar aquest tipus de productes”.

Pel que fa a les donacions, com dèiem, també es poden fer en aquesta paradeta de dissabte. Es pot donar pinso per a totes les edats, menjar humit, llet per a nadons, sorra i sorrals per a gats, joguines, llits, rascadors o transports per a gats. Tot és benvingut.

Els diners recaptats tant en aquesta com en totes les accions que porta a terme Gavà gats va destinat a “fer front al pagament dels costos veterinaris dels gats que tenim censats”. Gavà Gats treballa amb tres centres veterinaris, “dos de Gavà (Clínica Veterinària Gavà i Vet24), i una de Castelldefels (Vet Dia)”. Aquests centres, afortunadament, són conscients de l’esforç que fa aquesta entitat: “La finalitat d’ells i nostra és ajudar als animals, així que no només ens donen facilitats per fer els pagaments sinó que també ens fan preus reduïts de protectora, moltes vegades ens fan preu de cost directament sense afegir res per ells”.

En concret, el que es recapti aquest dissabte 19 serà per mirar de cancel·lar “el deute que tenim amb un consultori veterinari en relació a un únic gat. És un gat que vam portar abans de final de l’any passat perquè estava fet pols. Per donar una idea de com estava: es van haver de fer tres transfusions de sang i cadascuna costa 250 euros, i va haver d’estar ingressat més d’un mes i mig amb un cost per dia de 80 euros aproximadament. A banda d’això, va necessitar múltiples analítiques i menjar, és clar. La factura final és de 4.000 euros, dels quals ja hem aconseguit la meitat, així que el que recaptem dissabte serà per mirar de pagar els 2.000 euros restants”.

Aquest gat es deia Ajax, i “al final va haver de traspassar l’arc de Sant Martí perquè va tenir una fallada sistèmica i la cosa es va posar tan complicada que el veterinari ens va aconsellar prendre aquesta decisió”.

Gavà Gats
Productes fets a mà que es poden comprar per col·laborar amb Gavà Gats (Foto: cortesia Margarita Vázquez)

És només una de les múltiples històries que podrien explicar els voluntaris de Gavà Gats, perquè, malauradament, tenen molta feina: “La nostra finalitat és cuidar i gestionar les colònies de gats ferals del poble. Els alimentem i apliquem el programa CER (Captura, Esterilització i Retorn a la colònia), i en el cas de gats abandonats que siguin domèstics ens dediquem a buscar adoptants i donar aquests gats en adopció”.

I compte, perquè segons ens explica Vázquez, “tenim censades actualment més de 40 colònies i uns 600 gats en el terme municipal de Gavà, i cada setmana o cada dues setmanes apareix una nova colònia”. Aquests gats “provenen en un 90% dels casos d’abandonaments domèstics, la resta han nascut i crescut en les mateixes colònies”, i gràcies a Gavà Gats “tenen les necessitats bàsiques cobertes perquè ens dediquem a aconseguir pinso com sigui, o el comprem nosaltres. És veritat que l’Ajuntament ens dona cada més 140 quilos de pinso, però això equival a menjar per aquestes colònies durant 4 dies al mes, així que els altres 28 dies ens hem de buscar la vida com pugui per poder alimentar a aquests animals”.