El secretari general del Partido Socialista Obrero Español (PSOE), Pedro Sánchez, va aprofitar la Festa de la Rosa d’ahir a Gavà per recolzar la posició de Mariano Rajoy enfront del referèndum de l’1 d’octubre. Sánchez va assegurar que “no és moment de retrets, i li hauríem de fer alguns a l’actual president del govern, però no és moment ni de retrets ni de sigles ni de banderes, és el temps del sentit comú, de persones més que de partits, d’idees, propostes i solucions més que d’ideologies”.

Segons el líder socialista, doncs, el PSOE “no pot pagar al govern d’Espanya amb la mateixa moneda amb la que el Partit Popular va jugar la partida de l’enfrontament entre territoris quan nosaltres érem al govern, per això estem al costat de l’estat de dret i de qui avui el lidera, per respondre amb proporcionalitat, amb alçada de mires i respecte a la llei enfront dels qui busquen una provocació que convalidi la seva política de drets consumats”.

Tot i aquest recolzament, Sánchez no ha estalviat crítiques a la gestió de Rajoy de la qüestió catalana: “Diu Rajoy que tindrà que fer allò que no vol fer, però la realitat és que tindrà que fer perquè no ha fet el que hauria d’haver fet, que és parlar, dialogar i trobar una solució política aquí a Catalunya, però tot i això si Rajoy dona aquest pas i construeix una solució política que arregli la crisi territorial a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol, llavors comptarà amb el recolzament sincer i lleial del Partit Socialista de la mateixa manera que l’estem recolzant en defensa de l’estat de dret, de la Constitució, de la democràcia i de la legalitat al nostre país”.

Sánchez ha criticat també als independentistes en aquests termes: “Sense democràcia no hi ha ni dretes ni esquerres, sense regles del joc no hi ha democràcia, i per tant apostar al mateix temps per la legalitat i per un referèndum que sabem que és il·legal i també sense garanties és absolutament incompatible”.

El líder dels socialistes ha apel·lat directament “als que volen democràcia i diàleg, als que volem una Catalunya de convivència i sense fractures”, dient-los que “aquí estan els alcaldes socialistes”, als quals ha elogiat amb contundència: “És un orgull pel PSOE i pel PSC comptar amb homes i dones valents que donin la cara enfront dels qui creuen en el dret d’imposar un relat parcial, unilateral i mutilat del que és Catalunya”.

Finalment, Sánchez ha mostrat un raig d’esperança en assegurar que “enfront del fatalisme hem de construir un missatge d’esperança perquè hi ha una sortida per abans i després de l’1 d’octubre, sense necessitat de trencar res, i aquesta sortida es diu diàleg, reforma de la constitució, i més autogovern per Catalunya”.

En el seu parlament, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va fer una aferrissada defensa de la política local: “Que ens deixin tranquils als alcaldes, que estem fent el que el govern de la Generalitat porta anys que no fa, que nosaltres sí que estem treballant per la cohesió de les nostres ciutats, i aquí va una advertència, si no fan el que els toca fer serem nosaltres, els alcaldes i els regidors socialistes de Catalunya els que no els deixarem tranquils”.

L’alcaldessa de Gavà va repartir crítiques tant al govern del PP com al català. Als primers els va llençar aquesta queixa: “Senyors del PP, senyor Rajoy, no hi ha dret a que facin de la política un exercici d’irresponsabilitat, un exercici permanent de censura, paralitzant, sense donar alternatives, això és el que fa des de fa molts anys el govern del PP de Mariano Rajoy”.

Al govern català, Raquel Sánchez els va recordar que “tampoc hi ha dret a que el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras estiguin passant el corró pels catalans que no pensem com ells, i això és el que van fer fa unes setmanes al Parlament de Catalunya, el que aquell dia es va visualitzar no va ser la ruptura amb Espanya, va ser l’inici de la fractura de la societat catalana, això és el que estan aconseguint, fracturar la unitat civil de la societat catalana”.

L’alcaldessa de Gavà va concloure que, per sortir d’aquesta situació, “necessitem raons, necessitem propostes, necessitem alternatives, i això és el que estem intentant explicar els socialistes, els de Catalunya i els de la resta d’Espanya, perquè hi ha molta gent que ens entén i que ens està esperant”.

Tant Pedro Sánchez com Raquel Sánchez van iniciar els seus discursos amb un record per les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils del passat mes d’agost. Fonts de l’organització xifren en prop de 20.000 els assistents a aquesta edició de la Festa de la Rosa.