Pelegrín
La parada de la Llibreria Pelegrín a la rambla de Gavà, en la diada de Sant Jordi de 2019

La Llibreria Pelegrín és un altre dels comerços clàssics de Gavà que aquests dies de confinament està patint i de debò. Tancats, com la major part del teixit comercial de la ciutat, només poden obtenir alguns ingressos a través de comandes que ells mateixos s’encarreguen de portar als domicilis.

Joan Pelegrín ens explica que aquesta iniciativa “és d’una banda supervivència pura, i de l’altra també el deure que tenim amb els nostres clients”. El Joan té molt clar que “si ja en general estem patint un canvi d’hàbits de compra en la població, imagina ara que no podem obrir la botiga, ens estem jugant directament la vida, i no exagero, ens estem jugant la nostra supervivència i la dels nostres treballadors”. De fet, el Joan matisa que “no estem ingressant zero, però casi, i sabem que hi ha molta gent que sí que està ingressant zero, així que la situació és d’una dimensió que jo et diria que és desconeguda fins avui dia, això no havia passat mai”.

El funcionament dels sistema és simple: “Portem a casa dels nostres clients no només llibres, sinó també qualsevol tipus de material d’oficina del que tenim aquí a la botiga”. En principi les comandes se serveixen “en 24 hores com a màxim a la nostra àrea d’influència, és a dir, Gavà, Viladecans i Castelldefels”, i el transport “és gratuït a partir d’una comanda d’uns 12 ó 15 euros”, però el Joan ens precisa que “tot i això, sempre busquem la manera de posar-nos d’acord si alguna persona ens vol fer una comanda fora d’aquests municipis”.

El pagament en aquest cas es farà sempre amb targeta de crèdit ja que “hem d’evitar tocar calers primer perquè no podem portar canvi, pels inconvenients operatius derivats, i a més seria insegur per les persones, tant per les que porten les comandes com per les que reben la mercaderia”.

Les comandes que vulgueu fer a la Llibreria Pelegrin aquests dies de confinament les podeu encarregar als telèfons 93 662 99 04 i 665 45 33 86, per correu electrònic a l’adreça papereria@pelegrinroca.com, i a la mateixa web de la botiga. Tot i que l’àmbit geogràfic de la part de llibres és la zona abans esmentada, en l’apartat de papereria en realitat poden servir “a qualsevol part del territori espanyol perquè treballem amb un grup de compra que depèn d’un centre logístic que està a Madrid, i podem enviar directament des d’aquest centre logístic a qualsevol punt de l’estat en principi en 24 hores, tot i que , com ara tot està a mig gas, el que abans eren 24 hores ara poden ser 48 o fins i tot 72”.

Aquest període de confinament, que ja per si mateix és letal per a petits comerços com la Llibreria Pelegrín, agafa a més al sector llibreter en el pitjor moment possible, a les portes de la celebració de la diada de Sant Jordi en la que “es ven un terç dels llibres que venem en tot l’any”. La suspensió d’aquesta diada, ja anunciada per la Cambra del Llibre de Catalunya, deixa al gremi en una posició molt més delicada encara.

Joan Pelegrín opina que aquesta suspensió “no és exagerada ja que és evident que una diada de Sant Jordi pot ser un focus de contagi molt important, per tant segurament és el que s’ha de fer”. En tot cas, el Joan confia en que “la reprogramació per més endavant, segurament pel juny, esperem que funcioni bé entre la solidaritat de la ciutadania i el fet que la gent tindrà ganes de celebrar Sant Jordi”.