Miquel Roselló, portaveu d'ERC

A Catalunya i en concret a Gavà ens trobem en fase d’emergència per sequera, i això que vol dir? Ara mateix el consum per habitant i dia són 200 litres, si continua sense ploure, i tot sembla que així serà, s’anirà reduint aquesta xifra a 180, 160 i així successivament.

Quant gastem d’aigua cada dia? Us dono uns exemples.

Posarem com a referència que la pressió d’aigua que ens arriba a les nostres cases és de 3 bars.

– Dutxa: cada minut gastem 20 litres, una dutxa de 5 minuts equival a 100 litres.

– L’inodor: Cada cop que “tirem la cadena”, depenent si tenim sistema de dos polsadors o no, podem estar gastant entre 3 i 6 litres. Multipliquem això per cada cop que anem al bany.

-Rentadora: Suposem que la rentadora no és intel·ligent i el bombo té una capacitat de 6 quilos. Per cada quilo es fan servir 6 litres d’aigua, per tant, una rentadora gasta 36 litres.

-Rentavaixelles: 10-15 litres per rentada.

Si anem sumant totes aquestes dades, podrem calcular més o menys la despesa de cadascun de nosaltres.

Haurem de ser molt prudents en com gastem aquest tresor tan escàs que semblava que no s’acabaria mai i que ara amb prou feines tenim per a tothom. Això ens afectarà directament i implicarà que haurem de canviar la manera de gestionar-la, des de les administracions fins als usuaris. No tot s’hi val a l’hora de fer servir aigua.

El model de creixement urbanístic dels municipis de l’àrea metropolitana s’ha de revisar i rectificar tot allò que es consideri que no encaixa en aquest nou model de sostenibilitat: camps de golf, centres d’oci aquàtic, o piscines on ja existeix la platja.

Estem segurs de què hem de continuar amb aquests models? No seria bo rectificar pel bé de tots?