El president de la Generalitat ha visitat aquest migdia l’estació de tren de Gavà, per rebre de primera mà les explicacions dels responsables d’Adif sobre la incidència que està afectant notablement la mobilitat a la comarca. Pere Aragonès ha arribat al voltant de les 12 hores acompanyat del conseller de Territori, Juli Fernández, i ha estat guiat per les instal·lacions de l’estació, on l’han posat al corrent de les possibles causes de l’avaria i de l’estat dels treballs de reparació.
Aragonès ha declarat que “dia sí i dia també, incidències que s’haurien de poder resoldre sense cap molèstia per als usuaris provoquen una alteració absoluta del funcionament del sistema de Rodalies de Catalunya, i això és conseqüència de la manca d’inversió per destinar els recursos necessaris per al manteniment d’aquest sistema. Aquestes són decisions polítiques de l’actual govern de l’Estat”. El president ha manifestat estar preocupat perquè els efectes d’aquest incident encara es perllongaran durant setmanes, i ha assegurat que des del Govern de Catalunya estan reforçant les línies d’autobusos per contribuir a pal·liar els efectes sobre la ciutadania. “Evidentment, això no és suficient”, ha dit , “és necessari que s’executin les inversions compromeses. He visitat l’estació per poder veure de primera mà la infraestructura que ha estat afectada, i lamento que, a dia d’avui, la ministra de Transports encara no hagi fet el mateix, quan ho té, mai més ben dit, al costat de casa”.
Causes i efectes de l’avaria
Àngel Contreras, director general de conservació i manteniment d’Adif, ha lamentat la situació que estan patint els usuaris i usuàries, i ha assegurat que “estan treballant durament per intentar restablir la situació com més aviat millor”. Segons Contreras, els treballs encara duraran entre 3 i 4 setmanes, ja que el que s’ha cremat són uns 8800 metres de cable, a més d’altres elements del circuit electrònic. Quant a les causes de l’incident, ha dit que el que ha passat ha estat una concatenació de circumstàncies. D’una banda, hi ha hagut un trencament per fusió del fil de contacte de la catenària, per una sobretensió. Aquest fil va caure fortuïtament sobre un senyal, cremant tots els cables i arribant a l’enclavament. “Ara estem tractant d’esbrinar què va provocar la sobretensió”, ha dit Contreras, “el llamp és una cosa possible i factible, també pot ser un element extern que, pel vent, hagi pogut caure sobre la catenària, o algú que s’ha emportat un cable, o una sobretensió produïda pel pas d’un tren. És el que estem acabant de dirimir ara mateix”.
En aquests moments la prioritat és la reparació, però des d’Adif estan finalitzant un informe per aclarir les causes de l’incident, perquè no torni a passar. L’empresa responsable de la xarxa ferroviària ha reiterat la seva voluntat de col·laboració absoluta amb la Generalitat.