Desè aniversari del pessebre que Joaquín Nuez exposa al Casal d’Avis del Penedès

L’Ajuntament celebra aquesta mostra de creativitat sorgida d’un sector com la tercera edat que demostra així la seva imaginació

Ja són deu anys els que porta Joaquín Nuez exposant el seu impressionant pessebre en el saló principal del Casal d’Avis del Penedès. Aquest aragonès emigrat de molt jove a Gavà sempre ha estat interessat en la confecció de pessebres, i per això va decidir ara fa deu anys crear-ne un per exposar-lo en aquest casal d’avis. El resultat és espectacular, i les dades numèriques d’aquesta creació artística parlen per sí mateixes: 3,60 metres d’amplada, 1,10 de fondària, i més de 100 figuretes incloses no només les humanes sinó també els animals i certes peces de vegetació. Una tasca que Nuez afronta amb passió perquè “està tot treballat i fet per mi, he gaudit molt, vinc els dissabtes i els diumenges, quan està tancat, perquè amb gent no puc treballar, i em porto la radio i m’apanyo tot sol, és el meu hobby”.

A excepció de les figures, que són comprades, la resta del pessebre està fet per Nuez amb les seves pròpies mans, “amb pintura, escaiola, fins i tot fent gravats i finalment col·locant la molsa”. El pessebre s’ha quedat aquest any fix en el seu lloc, ocult durant tot l’any darrere una xapa, i Nuez només ha fet tasques de manteniment. Aquesta feina ha consistit principalment en “canviar la molsa, que d’una any a l’altre està seca, netejo tot, i passo un plomer per les figures”. A banda d’aquests petits retocs, Nuez ni ha afegit ni ha tret res respecte a la disposició de l’any passat, i això inclou les polèmiques figuretes del bou i de la mula que ara el Papa Benedicte XVI diu que originàriament no hi eren: “jo penso que és una tonteria, jo no ho tocaré, ho sento, el papa que digui el que vulgui, no s’ha donat conte fins ara després de tants anys?”.

El pessebre ha estat visitat avui per Apolonia Herrera, tinenta d’alcalde de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Gavà. Herrera ha celebrat aquest pessebre com una mostra de la creativitat de la tercera edat gavanenca i ha felicitat personalment a Nuez per aquest pessebre “que serveix com a tret de sortida de les festes de Sant Nicasi, Nadal i Reis”. Herrera assegura que “és un orgull i una gran satisfacció per part nostra que el Joaquín cada any faci aquest pessebre”.