Pla de Mobilitat a la Platja 2018
L'Alcaldessa va explicar les accions al veïnat de Gavà Mar.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presentar ahir el Dispositiu per a la Mobilitat Sostenible-Estiu 2018 en el decurs d’una trobada oberta amb els veïns i veïnes de Gavà Mar. Amb el lema “No hi donis més voltes: a la platja, millor en bus en bici”, el dispositiu reforça les accions per avançar cap a una mobilitat més sostenible que faci compatible el caràcter lúdic i metropolità de la platja amb la preservació del caràcter urbà-residencial del barri de Gavà Mar i els seus valors mediambientals.

El dispositiu, que es posarà en marxa el dissabte 9 de juny, reforça les accions implementades l’estiu passat per afavorir l’ús del transport públic i els desplaçaments a peu i en bicicleta per anar a la platja i, així, “aconseguir una major fluïdesa i pacificació dels carrers i espais públics”.

L’alcaldessa va explicar que “a partir de la implementació del pla de l’any passat vam fer una valoració i, tot i detectar alguns punts febles, aquesta va ser positiva. Vam aconseguir pacificar amb una proporció important el trànsit amb un seguit de mesures com la implementació de zones taronges i la incentivació del transport públic. Conscients que algunes accions es podien perfeccionar, aquest estiu introduïm, sobre la mateixa base, algunes millores”.

Raquel Sánchez va insistir que “la mobilitat a Gavà Mar és un tema que ens preocupa molt i per això continuem treballant. Tenim unes platges metropolitanes, que enguany han recuperat la bandera blava, i el nostre objectiu no és el de dissuadir que la gent ens visiti sinó que ho faci d’una manera més sostenible. I és responsabilitat nostra oferir alternatives perquè això sigui possible”.

S’amplia la gratuïtat del Gavabús

Enguany el Gavabús serà gratuït tots els caps de setmana i festius de la temporada de platges, és a dir, del 9 de juny a l’11 de setembre. En aquest període, i cada dia de la setmana, la freqüència de pas serà cada 20 minuts.

La mesura també afavorirà que persones de fora de Gavà facin servir la línia urbana com a plataforma intermodal, ja que té parada a l’estació de RENFE, o com a llançadora des de la parada del centre comercial Barnasud, que es reforça com a aparcament dissuasiu.

Vianalització de carrers

Els carrers de Llançà i de Vandellòs passen a ser d’ús exclusiu per als vianants. Es millora així l’accessibilitat d’un carrer amb molta presència de vianants i també els recorreguts cap a la platja de les persones que fan servir les línies d’autobús L94 i L95 per arribar-hi.

Una altra mesura per afavorir els desplaçaments a peu serà els passos de vianants més deteriorats del barri.

Carril bici més segur

Es repinta el carril bici i torna a instal·lar-se el Bicibox del carrer de Sitges, que s’afegeix a l’instal·lat de manera permanent a la Vela.

Reordenació de la zona taronja

Amb l’objectiu que més espais del barri marítim es beneficien d’aquest element de pacificació del trànsit, la zona taronja d’aparcament restringit per a vehicles censats a Gavà s’amplia als carrers de l’Ametlla i de l’Escala i s’elimina la del carrer de Blanes. Es manté als carrers de Palamós, roses, Garraf, Amposta, Palafrugell i Cunit.

La redistribució de les zones taronges, que no incrementen el número de places de l’estiu passat, va acompanyada del canvi de sentit dels carrer dels Tellinaires entre Blanes i Premià. Aquest tram serà sentit Viladecans per mitigar les retencions que es produeixen al carrer de Blanes.

APP per a establiments

Com a novetat, es posa en marxa una APP adreçada als establiments comercials i de restauració de l’àrea d’influència de la zona taronja perquè puguin oferir als seus clients la possibilitat d’estacionar a la zona restringida sempre que hi hagi places disponibles. Es concediran autoritzacions en funció de l’aforament del negoci, que tindran una durada d’entre 4 i 2 hores segons el tipus d’establiment.

Per altra banda, aquest estiu torna a obrir l’aparcament de l’avinguda Europa per a vehicles eco i cero i/o vehicles censats a Gavà, en el mateix període i horari que les zones taronges, si bé funcionarà tots els dies de la setmana.

Altres accions

El Dispositiu de Mobilitat Sostenible a la Platja-Estiu 2018 inclou altres actuacions. Són les següents:

  • Panells informatius. Es tornaran a emprar els panells lluminosos del Servei Català de Trànsit a l’autopista C-32 i a l’autovia C-31. En aquesta darrera via s’afegeix un segon cartell a l’altura del Prat, sentit Sitges. S’oferirà un doble missatge, informant que l’aparcament a la platja està complet i convidant els conductors a fer servir l’aparcament del Barnasud.
  • Senyalització del recorregut a l’aparcament del centre comercial Barnasud des de les sortides de la C-31 a l’av. del Mar i des de la sortida de la C-32.
  • Manteniment i millores puntuals de la senyalització i l’abalisament existent.
  • Millora de la senyalització a l’àmbit Josep Lluís Sert, que inclou canvis de mobilitat a la zona
  • Mesures contra l’aparcament il·legal. Abalisament dels vials d’accés del Silvi’s i dels carrers de Garraf i Blanes, i manteniment de la conificació.
  • Prohibició de l’accés al carrer de Begur, excepte guals, atès que l’estat de la pavimentació no permet ordenar l’aparcament correctament.
  • Tancament del Camí de la Pineda per protegir el medi natural