Els caps recuperen la normalitat amb la millora de la situació
El Departament de Salut ha previst restaurar també el sistema de cita prèvia per a la segona quinzena d’octubre

El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, s’ha reunit amb els alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat per parlar del nou Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i la seva concreció al territori.

El Pla aprovat pel Govern s’ha creat per potenciar aquest servei més enllà de l’impacte generat per la Covid 19 i preveu, només per a la Regió Sanitària  Metropolitana Sud, una inversió de 26’9 M en tres anys per a canvis estructurals en el servei.

Aquesta inversió inclou la contractació de nous rols professionals, la reordenació de processos i la incorporació de noves tecnologies que permetin potenciar la medicina telemàtica i telefònica. A més, des del mes de juliol s’han incorporat als CAPS els gestors Covid i, des de setembre, els referents escolars.

El delegat ha dit que “ara tenim una eina que ens ha de permetre recuperar amb les millors condicions l’activitat ordinària i l’activitat Covid a l’atenció primària, garantint l’accessibilitat al servei i una resposta assistencial ràpida i resolutiva”. També ha recordat que “en les properes setmanes el servei de vigilància epidemiològica es potenciarà amb la incorporació de 600 professionals per reforçar els rastrejos i els cribatges”.

La gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Sud, Gemma Valeta, ha dit que per al desplegament del Pla “seran els propis Centres d’Atenció Primària els que decidiran quins recursos necessiten i quines actuacions hauran de prendre en funció de les seves necessitats i casuística”.

Pel que fa als canvis conjunturals que s’estan introduint per afrontar la pandèmia, la gerent ha explicat que a la Metropolitana Sud hi ha una dotació de 865.711 euros per a la contractació de gestors Covid i  2 M per a referents escolars.

Durant la reunió del Consell d’Alcaldies també s’ha fet seguiment de la situació a les escoles. La directora de Serveis Territorials del Baix Llobregat, Elena Ferreiro, ha explicat que el nombre de grups confinats s’ha estabilitzat  i que els circuits de coordinació amb els CAPS (amb els gestors Covid i els referents escolars) estan funcionant.