L’Ajuntament de Gavà va traslladar el passat divendres al parc de la Torre Lluc la placa en record de l’Holocaust nazi que hi havia al refugi antiaeri. La placa està ara ubicada al costat de la rampa d’accés de la Rambla, tot just en un pedestal plantat a terra a tocar del camí arbrat que baixa des d’aquest accés fins el carrer del Centre. Es tracta d’un homenatge a totes les víctimes de l’Holocaust però, molt particularment, als gavanencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. El canvi d’ubicació respon a un desig exprés del consistori de donar-li més visibilitat a aquest homenatge per tal de preservar millor la memòria de les víctimes del nazisme.
L’acte va estar presidit per l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i hi van assistir, entre altres, familiars de Josep Castejón Pérez, que havia estat regidor a l’Ajuntament de Gavà i que va morir assassinat al camp de concentració de Mauthausen el dia de Nadal de 1941.
El seu net, Pere Serradell Castejón, es va mostrar molt content amb aquest gest que “ha estat iniciativa únicament de l’Ajuntament, nosaltres no hem tingut res a veure, i per això els hi estem molt agraïts que la placa estigui aquí, a prop de l’antic ajuntament a on l’avi va ser regidor”. Serradell va destacar que “aquest és un lloc de trobada per tal que aquestes coses no tornin a passar, no pot ser que els germans es matin entre ells, ha d’imperar el diàleg”.
Serradell creu que és important que les administracions públiques mantinguin viu el record de l’Holocaust: “No volem que es repeteixi això, és molt important que es facin actes de memòria com aquest”.
Entre els assistents hi havia alumnes de l’Institut Bruguers que li han demanat a Serradell informació per a un treball de recerca: “Estic molt orgullós de que els joves es preocupin per això, estic disposat a donar-los tota la informació que tinc, que és molta. Per exemple, investigant la història de l’avi vaig rescatar molta informació de l’Arxiu de Salamanca”.
El trasllat es va fer efectiu el passat divendres, 5 de maig, i no pas per casualitat. El dia 5 de maig es celebra el Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i a altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. És un dia que el govern espanyol va instaurar en el Consell de Ministres del 26 d’abril de 2019 en una data que coincideix amb la de l’alliberament, el 1945, del camp de concentració de Mauthausen. Segons dades de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, que organitza cada any per aquesta data diversos actes de record, 103 ciutadans de la nostra comarca van ser deportats a camps de concentració nazis.