Plantació de 750 metres lineals de ginebró al Passeig Marítim
Plantació de 750 metres lineals de ginebró al Passeig Marítim

L’Ajuntament de Gavà ha plantat uns 750 metres lineals d’arbustos al Passeig Marítim en el tram comprés entre la Riera dels Canyars i el carrer Alcanar, en el límit amb Castelldefels. En total s’han plantat 120 arbustos.

Jordi Carbonell, que és cap de manteniment d’arbrat urbà de Gavà, ha explicat que “quan es va urbanitzar el Passeig Marítim de Gavà es van posar unes plantes en 120 escocells que després es va veure que eren invasores i que podien envair la zona dunar, així que es van retirar i arran de la crisi això havia estat uns anys sense plantar i ara ho hem re-plantat amb una espècie que sí que és autòctona i adequada”.

Aquesta planta és una varietat de ginebró, el juniperus oxycedrus macrocarpa, “del qual n’hi ha molt poc silvestre, i un dels pocs llocs on hi ha és aquí a la zona dunar de Gavà Mar perquè és una planta específica de zona dunar, així que ho hem volgut potenciar plantant-ne més perquè és una espècie a protegir i a potenciar”.

Aquest arbust mesura entre un i tres metres i les seves fulles fan entre 20 i 25 mil·límetres per entre 2 i 2,5. Aquestes fulles són triverticilades, aciculars i rígides, d’àpex punxant i amb dues franges blanques al feix separades per un nervi verd més estret. Geogràficament es localitzen a la regió mediterrània i oest d’Àsia, fins a Síria, incloent el nord d’Àfrica. A la Península Ibérica es troba principalment a Mallorca i les costes de València, Cadis i Huelva, tot i que sembla que també n’hi han a punts interiors de les Serres Bètiques.