El Ple a favor de “l’estat de dret” i de “la pagesia”

El Ple de l’Ajuntament de Gavà, que abans de començar va guardar un minut de silenci en memòria de l’ex-regidor Germán Agustí, qui ens va deixar fa alguns dies, va aprovar tres de les quatre declaracions polítiques presentades. A més del text sobre accessibilitat universal subscrit per tots, va prosperar l’acord exposat conjuntament per Ciutadans i el PP en defensa de “la democràcia, la convivència i l’estat de dret” enfront “la continua desobediència del Govern de la Generalitat a la Constitució Espanyola amb la convocatòria del referèndum sobre la independència”. El text també expressa “el respecte a les institucions i a les lleis com a garantia dels drets i llibertats ciutadanes”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de C’s recorda que “democràcia és compartir i capacitat per arribar a acords” i que “la Constitució és el nostre gran acord de convivència”. Mónica Parés, del PP, defensa “la concòrdia i el respecte a la llibertat i a la democràcia”. Des de CiU, Antoni Rafanell acusa l’estat “d’impedir el referèndum com a eina democràtica” i defensava “el dret de Catalunya a decidir el seu futur per la via pacífica”. Des de GSSP, el seu portaveu Miguel Herrera, tampoc comprèn “que es pugui apel·lar a la democràcia defensant la prohibició del referèndum” i diu que “no és de rebut que un partit imputat defensi l’estat de dret”. Des d’Esquerra, Albert Massana, també acusa “que defensin la legalitat els qui donen aixopluc al feixisme amb l’objectiu d’apuntalar el règim del 78”. El PSC, que va votar a favor del text en veure acceptada una esmena seva on s’insta “la Generalitat i i el Govern d’Espanya a dialogar a fi de resoldre la situació actual dins el marc legal democràtica vigent”, defensa, segons Miquel Àngel Diaz, “una Catalunya oberta en una Espanya que ens comprengui”.

El Ple també va aprovar, en aquest cas sense cap vot en contra, la declaració presentada per ERC “a favor de la dignificació de la pagesia” amb la incorporació d’una esmena del PSC. El text dóna suport al manifest d’Unió de Pagesos i defensa “els preus justos dels productes del camp, la protecció dels espais agrícoles i de la flora i fauna i el suport al desenvolupament rural”. Des de CiU, Antoni Rafanell assegura que “cal protegir i subvencionar la pagesia perquè el producte de proximitat prosperi davant la forta competència”. Des del PP , Josep Llobet va justificar l’abstenció del seu grup perquè, “tot i estar a favor de la pagesia no compartim la totalitat del text”. Ciutadans també es va posicionar així, argumentant que “Unió de Pagesos no representa tota la pagesia” i perquè caldria que “el manifest hagués estat consensuat per tots els sindicats agraris”. Des de GSSP van expressar “el ple suport al sector primari perquè és la base de la societat” i perquè “cal vetllar per l’autonomia alimentària i poder disposar de producte de proximitat i de qualitat sense que això suposi tancar-nos al mercat internacional”. El PSC, de la seva banda, considera que “cal treballar per un sector agrari potent” i va defensar “el paper de les cooperatives”, precisant que “sense la pagesia local no és possible l’economia sostenible”.