LGTBI
El Ple Municipal condemna las darreres agressions al col·lectiu LGTBI

El Ple Municipal ordinari del mes de juny, celebrat ahir a la tarda, va aprovar una “declaració institucional de condemna a les agressions i a la violència exercida contra les persones del col·lectiu LGTBI”. La declaració aprofitava també la circumstància de que només dos dies abans, el 28 de juny, es va celebrar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.

El text, consensuat i aprovat pels sis grups municipals amb representació en el plenari (PSC, ERC, Cs, Podemos, Junts i PP), vol “expressar d’una banda la més enèrgica condemna a les agressions i la violència que pateixen les persones del col·lectiu LGTBI per la seva orientació i identitat sexual, i d’altra banda refermar el compromís per avançar en la millora i consolidació dels drets de les persones LGTBI”.

Per fer efectiu aquest propòsit, la declaració “insta a la Generalitat de Catalunya a desplegar totalment la Llei 11/2014, de la que encara no s’han desenvolupat parts fonamentals, una d’elles essencial per la lluita contra la violència vers les persones LGTBI: el decret que regula el règim sancionador de les persones que assetgen i violenten a les persones homosexuals, bisexuals, transgènere, transsexuals i intersexuals”.

També es fa una segona petició a la Generalitat, i és que, “entenent que l’educació és cabdal per actuar des de la base en tractar prejudicis socials i estereotips, instem al govern català a implantar el Pla Estratègic de Convivència Escolar per impulsar la igualtat de tracte als centres escolars per a les persones LGTBI”.

La declaració reconeix que ha millorat la conscienciació i l’acceptació social en bon nombre dels països desenvolupats “desprès d’una llarga reivindicació històrica, del reconeixement dels seus drets, i del respecte a la seva orientació i identitat sexual, tot fruit d’una llarga i continuada lluita per la igualtat i els drets LGTBI, drets que malauradament encara són concultats a molts països del món on les persones del col·lectiu són perseguides, pateixen exclusió i violència tan social com de l’Estat”.

En aquest sentit, la declaració avança advertint que “el recent repunt de brots de violència vers les persones LGTBI ens ha d’activar totes les alertes, perquè no ens podem permetre anar enrere i consentir que a la societat actual hi tingui cabuda cap forma de violència vers les persones del col·lectiu LGTBI”. Per fer front a aquesta violència, la declaració admet que “és innegable que les institucions públiques tenim un paper clau en la lluita per l’eradicació de la LGTBIfòbia. Tot i haver aprovat lleis, implementar serveis arreu de Catalunya, i apostar per invertir en personal, recursos i formació, encara queda molt per fer”. Entre d’altres, la declaració fa referència a l’efectiu desenvolupament normatiu i sancionador perquè “les persones que exerceixen aquesta violència no poden quedar impunes ni tenir la percepció que poden actuar amb impunitat”.