Ple Municipal
Un moment del Ple Municipal d'aquest matí

El Ple Municipal del mes d’octubre, celebrat aquest matí novament de manera telemàtica, ha aprovat per unanimitat una declaració política en suport als sectors de la restauració i comerç de Gavà, declaració on també es fa referència a les mesures adoptades pel govern de la Generalitat de Catalunya en matèria de salut pública.

En concret, la declaració reconeix l’esforç que els restauradors, comerciants i d’altres treballadors dels sectors de la restauració, oci i comerç del municipi han fet fins ara per poder adaptar els seus negocis a les mesures decretades des dels diferents Governs per tal d’aturar la pandèmia”. I en relació concretament a la restauració, fa dues peticions: d’una banda es fa “una crida a la ciutadania per incentivar el consum d’àpats per emportar als restauradors locals”, i d’altra banda, es demana “als restauradors del municipi que cedeixin els aliments que es poden malbaratar al Banc d’Aliments i altres entitats d’atenció social”.

Els grups signants també demanen a la Generalitat que, “en cas de preveure la necessitat d’aplicació de qualsevol nova mesura restrictiva a causa de l’emergència sanitària que patim i que afecti els sectors de la restauració, comerç i oci, sigui abans del tot consensuada amb representants, associacions i sindicats afectats per garantir una correcta, efectiva i proporcionada aplicació”.

A més, s’insta també al govern català a “crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia”.

El text era originalment una declaració presentada pel grup municipal de Junts per Gavà (JUNTS) que només feia referència a les mesures adoptades per la Generalitat en matèria de salut pública, però finalment s’han introduït canvis afegint-hi posicionaments d’una declaració inicialment prevista pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en suport de la restauració i el comerç locals, el que finalment ha permès l’adhesió de tots els grups municipals a excepció del d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en la presentació d’aquesta declaració. Això, al seu torn, ha provocat òbviament que el PSC retirés la seva declaració, i que Podemos (PODEMOS) fes el mateix amb la seva, que explicitava la necessitat d’un pla de rescat pel sector cultural a Catalunya, i que els morats han decidit traslladar al proper Ple Municipal.

Miquel Rosselló, regidor d’ERC, ha justificat amb aquests arguments que la seva formació fos la única del plenari que no hagi presentat aquesta declaració, tot i votar-la favorablement: “No entenem que les esmenes que hem presentat per poder sumar-nos a la declaració política hagin estat rebutjades per desvirtuar el redactat de la mateixa declaració. Estem d’acord en que s’ha de demanar responsabilitats a qui toca, en aquest cas a la Generalitat com a primera responsable des de Catalunya, però per part del govern català es destinen, entre d’altres, 40 milions d’euros en ajudes directes a autònoms i pimes del sector de la restauració i l’estètica afectats per les restriccions, amb un màxim de 1.500 euros en cada cas. Per tant, el que no entenem és que no es demani amb la mateixa insistència al govern de PSOE-Podemos, que té les competències en recaptació d’impostos com l’IVA i en les quotes d’autònoms, que apliquin rebaixes o congelacions durant els períodes en que aquests sectors es vegin afectats per les restriccions. Aquestes quanties suposen la part més important del total a pagar mes rere mes”.

Isidre Casas, portaveu de Junts, ha volgut matisar per la seva banda que “com que aquesta és una declaració de consens que neix de dues diferents, les dues parts han de renunciar a certes demandes. La idea final va ser intentar centrar-la en la problemàtica a nivell municipal i, en renunciar el grup socialista a certes demandes que feien en la seva declaració i nosaltres fer el mateix, el que vam pretendre és que la resta de grups s’afegeixin ja que el que volíem era donar suport al comerç i a la restauració locals”.

Jordi Tort, portaveu del grup socialista, també es va alinear amb Casas en assegurar que “l’objectiu de la declaració era mostrar al secor comercial i de restauració de Gavà la unitat d’actuació de tots els grups municipals donant el seu suport. Òbviament és una declaració política que no diu tot el que cadascú de nosaltres posaria en la seva, al final el que vam buscar és un text que crèiem que podria generar un consens absolut, per tant és una pena que Esquerra no hagi volgut sumar-se”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), també ha volgut “lamentar que no hagi estat la totalitat dels grups municipals del plenari els que haguem presentat aquesta declaració. Jo francament no trobo a dins dels acords cap punt que sigui un atac contra la gestió de la Generalitat, el que es fan són unes peticions que són complementàries a les accions que ja està duent a terme la Generalitat. Per tant, crec que és una llàstima que uns acords en els que tots coincidim, i no sé si dir on per primer cop no es critica directament la gestió de cap entitat superior, no hagin tingut l’adhesió d’Esquerra”.