pobresa energètica
Un moment del webinar

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat en un webinar organitzat per alcaldes.eu sota el títol “Pobresa energètica: el repte de cara a l’hivern”. Es tracta del primer d’un Cicle de Diàlegs que pretén reunir punts de vista sobre com els municipis es preparen per atendre les noves necessitats d’una ciutadania previsiblement més vulnerable durant aquest hivern.

En el debat hi ha participat, a banda de Sánchez, Joaquim Ferrer, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya; Núria parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Lluís Mikoler, alcalde d’El Prat de Llobregat; Joan Callau, alcalde de Sant Adrià de Besòs; i Maria Salamero, directora de Relacions Institucionals, Acció Social i Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona.

Les intervencions han mostrat consensos importants. El primer és que la pandèmia se suma a “una crisi que tenia components estructurals” i que agreujarà la vulnerabilitat de molts ciutadans, com ha dit Núria Parlon. Els alcaldes han coincidit en què, si abans de la COVID, les xifres en la utilització del serveis socials es reduïen, en aquest moments la tendència és inversa.

També hi ha consens en què els ciutadans segueixen veient els ajuntaments com la seva “primera baula on anar a buscar i trobar ajut”, com ha dit Joan Callau. Això empeny els municipis a dedicar recursos creixents a pagar factures i “posar pedaços” a les necessitats. Els alcaldes han reclamat major coordinació i ajut tant de l’Estat com de les administracions supramunicipals i de tots els actors implicats en aquest sentit.

Igualment, s’ha recordat que la pobresa energètica és una de les nombroses facetes de la pobresa. Com ha dit Raquel Sánchez, “qui no pot pagar la factura de la llum també veu en risc la seva alimentació, el seu treball, o l’educació dels seus fills”, i és per aquest motiu que els alcaldes han reclamat “enfocs i solucions integrals i holístiques”.

Pel que fa a l’apartat de solucions, s’ha valorat positivament la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica . “És una problemàtica que ens preocupa i ens ocupa, treballem per trobar solucions que no només donin resposta al món local, que és la primera porta d’entrada dels ciutadans, sinó sobretot per poder treure l’angoixa a les famílies més vulnerables”, ha destacat Joaquim Ferrer. El representant del govern català ha destacat també que “a curt termini tenim un repte pendent que ens cal resoldre, i tant les administracions públiques del país com les entitats socials, a través de la Taula per abordar la pobresa energètica, tenim acordat un model de conveni que cal continuar negociant amb les companyies elèctriques”.

D’altra banda, en relació amb el model energètic, Ferrer ha volgut destacar que “cal treballar plegats, crear sinergies entre administracions, per a l’eficiència i la transició energètica a Catalunya” i ha conclòs que “des del Departament, a través de la Direcció General d’Energia, hem derogat un decret que no permetia la instal·lació de l’energia renovable al nostre país, hem aprovat un decret llei que facilita la instal·lació d’equips d’autoconsum, i estem tramitant la Llei de la Transició Energètica. Ara hem de ser capaços de regular i implantar un nou model energètic i sobirà per a Catalunya, arribant a acords i fent partícip la ciutadania”.

Alcaldes i alcaldesses han lamentat la manca d’un desenvolupament reglamentari que ajudés a resoldre, per exemple, com les subministradores i les administracions absorbiran els deutes generats per les persones que no han pogut pagar la factura energètica en els mesos passats.