Portar l’atenció a l’ara i l’aquí, sense focalitzar-se en un futur hipotètic ni enyorar el passat. Aquesta seria la recomanació bàsica per portar el confinament de la millor manera possible segons el mindfulness. Viviane Gamerro, experta en aquesta pràctica, psicòloga, life & executive & bussiness coach, explica que els pensaments negatius sobre el futur potencien “hormones de l’estrès com són el cortisol i l’adrenalina i quan això passa el nosrre sistema immunològic perd potència i és important que funcioni bé”.

No podem controlar els nostres pensaments, però sí deixar-los passar sense jutjar-los i focalitzar-nos en el moment present. Segons Gamerro, el mindfulness consisteix en “entrenar l’atenció plena per estar ara i aquí, evitant preocupar-nos per situacions que encara no han arribat” o enganxar-nos al passat ja que “és molt freqüent que en situacions de confinament la ment vagi al passat, recordant allò que podíem fer i ara no podem”.

L’experta ens proposa “crear un micromón, que no significa desconnectar però sí trobar un món propi on obtenir serenor dins de l’adversitat” i veure que “en el moment present no està succeint res d’allò que el meu cap m’explica”. Gamerro apunta que els sentiments de por o tristesa que puguem patir tenen a veure amb la situació que vivim però també a allò que la nostra ment inventa sobre la mateixa. “Si estem concentrats en teletreballar, estar amb la família, cuinar, estar al nostre present, passarem aquests dies amb més serenor” afegeix.

El mindfulness ajuda a estar al moment present i, segons l’experta, podem “escollir portar l’atenció a allòque ens agrada i a les oportunitats d’aquesta situació com gaudir dels fills i la parella, apprendre alguna cosa nova, llegir, cuinar”, activitats per a les quals potser no disposem de suficient temps habitualment. “Es tracta de generar petits moments al present que ens ajudin a estar en calma”, apunta i de buscar “què hi ha de positiu a aquesta situació negativa”. Aquesta disciplina ajuda tant a reduïr l’estrès com els pensaments negatius i a pasar per una situació de crisi de manera més calmada.

La posada en pràctica d’aquests consells podria ser un “mindfulness informal”, mentre que el formal es basaria en la meditació, amb uns 15 minuts seria suficient, “ideal per trobar la pau i portar l’atenció a la respiració, perquè si l’atenció està a la respiració i a les sensacions del cos estem al present”. Com fer-ho ? Amb la que Gamerro anomena “tècnica SOAS: quan ens trobem malament, ens aturem, ens observem, acceptem que la sensació o pensament està allà, respirem profundament i deixem marxar aquella preocupació tornant al moment present”. “Podem escollir si volem estar centrats en la por i la preocupació o intentar trobar allò que ens ho pugui fer més fàcil”, afegeix l’experta.

El mindfulness es pot practicar mentres desenvolupem les rutines diàries,com menjar o dutxar-nos, detenent-nos en tots els detalls i també fora bo aceptar que al llarg dels dies poden sorgir emocions desagradables i no jutjar-nos.

Una altra recomanació per aquests dies seria no està enganxats a les notícies o als missatges que ens arribin per WhatsApp, sino actualitzar-nos un cop al dia triant aquell mitjà informatiu que menys ens impacti emocionalment, que generalment sol ser la premsa i no la televisió.

En el cas de les persones que estiguin vivint aquesta crisi d’una manera més dura, perquè estan de quarentena a casa o tenen un familiar o amic malalt, Viviane Gamerro recomana buscar ajuda psicològica. Opina que és important que puguin cultivar “la seva serenor i trobar un moment per estar en contacte amb ells mateixos, respirar profondament i, com a míni, donar-se mentalment uns minuts de pau”.

L’atenció plena també és important per “no commetre errors al sortir al carrer per satisfer les nostres necessitats com fer la compra, anar a la farmàcia o treballar i no oblidar les mesures de seguretat”.