Prealerta per neu a Gavà aquest dimarts
Prealerta per neu a Gavà aquest dimarts

Protecció Civil ha emès aquest matí la prealerta del pla Neucat per la possibilitat que la neu pugui visitar indrets molt poc habituals aquest mateix dimarts. Serà el moment en què fred i humitat es podran barrejar per donar neu a cotes baixes en un episodi que no hauria de ser especialment important.

A Gavà, el Servei Meteorològic de Catalunya, diu que el risc serà alt entre les 6 a les 18 hores i es preveuen gruixos superiors a 2 cm entre els 200 i 400 metres.

Val a dir que, l’AMB ha activat el dispositiu de serveis viaris hivernals a les rondes , especialment entre mig matí i mitja tarda. Així, es posa en servei un equip que es prepara per mobilitzar-se en qualsevol moment i netejar la calçada en aquestes vies de circumval·lació que són vitals per garantir una bona mobilitat a l’àrea metropolitana. La presència de precipitació sòlida juntament amb les baixes temperatures pot implicar un paviment altament lliscant que pot alterar les condicions “habituals” de mobilitat.

Aquest protocol d’actuació consisteix en dos vehicles –un de pesant i un de lleugers– que tenen una pala llevaneu acoblada i un escampador de sal que s’activen automàticament en dues circumstàncies: quan cau una forta calamarsada o bé quan la temperatura baixa dels 3 °C i la humitat és molt elevada.

Aquest és el primer dispositiu de serveis viaris hivernals que s’engega aquest 2023. L’última vegada que l’AMB va activar aquest dispositiu va ser la passada primavera, el 4 d’abril del 2022.

L’equip de rondes de l’AMB explica que cada cop s’activa menys el protocol de viabilitat hivernal. Anys enrere s’activava dues vegades l’any de mitjana, mentre que darrerament és un fet més esporàdic.

Consells preventius

Davant de situacions de possibles nevades, Protecció Civil té una llista de recomanacions per a la ciutadania, entre les quals es troben disposar (i saber posar) cadenes al cotxe, on cal tenir també llanterna i manta, així com comprovar l’estat de les bateries, frens i pneumàtics, entre d’altres.

El cotímetre de betevé: on ha de nevar segons la cota de neu?

A casa, Protecció Civil recomana tenir una ràdio i piles de recanvi, llanternes i una farmaciola, entre d’altres.

En principi la situació no serà pas de gran nevada, però com sempre, el més adient és seguir la situació minut a minut.