Presentació del llibre La metgessa

La biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà acollirà el proper dimarts 16 d’abril, a les 18.30 hores, la presentació del llibre La metgessa, d’Elisenda Durban. El llibre explica la trepidant història d’Agnòdike, una jove grega que, al segle III aC, va desafiar les rígides lleis d’Atenes per convertir-se en la primera ginecòloga de la història. A través de les paraules que ella mateixa escriu als seus diaris personals. Aquesta novel·la històrica ens convida a conèixer la valentia.

Agnòdike va ser la primera ginecòloga coneguda de la història i va viure a l’Atenes del segle III abans de Crist. Coneixem la seva existència a partir d‘una única font. L’emperador August, al costat del seu palau a Roma, va construir una biblioteca. El seu bibliotecari es deia Higí i va escriure vides de personatges grecs i romans a la seva obra Fabulae. Aquí és on ens explica la història d’aquesta dona i com s’ho va fer per estudiar i exercir la medicina.

Elisenda Durban (Barcelona, 1965) és llicenciada en Història Antiga i especialista en Egiptologia. El procés de creació de l’obra va partir d’aquell text de quinze línies del bibliotecari d’August, a partir del qual va investigar sobre l’existència d’Agnòdike i l’època en què va viure i es va documentar amb els textos escrits de l’època, com ara el tractats hipocràtics.

Segons Durban “Agnòdike va ser un exemple de vocació amb un gran afany de superació i sacrifici,  capaç de deixar de ser qui és i posar en perill la pròpia vida al servei dels altres i, especialment, de les dones, que morien sense que ningú les tractés”.