Primer implant a Catalunya d’un segment de vena fruit de l’enginyeria de teixits
L’Hospital de Bellvitge realitza el primer implant a Catalunya d’un segment de vena fruit de l’enginyeria de teixits

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va realitzar el passat mes de novembre el primer implant a Catalunya d’un segment de vena valvulat per al tractament de la insuficiència venosa crònica.

Es tracta d’un estudi multicèntric, pioner a nivell mundial, que pretén millorar la qualitat de vida de pacients amb insuficiència venosa secundària amb un mal funcionament de les vàlvules del sistema venós profund. La singularitat del projecte rau en la fabricació d’un implant venós personalitzat (P-TEV Personalized tissue-engineered vein), un medicament de teràpia avançada totalment biològic adaptat a cada pacient.

S’utilitza un segment de vena de donant cadàver que conté una vàlvula funcional, del qual s’extreu el component cel·lular i es substitueix per cèl·lules del receptor aplicant un procés d’enginyeria de teixits a partir de la sang del pacient.

Dies abans de la cirurgia es va realitzar l’extracció de sang al pacient receptor i es va preparar la vena adaptant-la biològicament. El dia fixat per a la cirurgia, es va rebre el segment venós personalitzat i els doctors Antoni Romera i Emma Espinar van fer l’implant al pacient. La cirurgia es realitza a través d’una incisió inguinal, identificant la vena malalta i per últim, substituint-la per la vena preparada que conté una vàlvula que funciona correctament.

Des del passat mes de novembre, l’evolució del pacient ha estat favorable. Fins ara, s’han dut a terme una quinzena de cirurgies a tot l’Estat per fer un d’aquest implants per resoldre la insuficiència venosa crònicat.

La insuficiència venosa crònica està provocada per una fallada en les vàlvules de les venes grans de les cames que fan possible la circulació correcta de la sang. La vàlvula deteriorada impedeix aquest flux correcte i provoca una malaltia crònica amb símptomes que van des de la pesadesa i la inflamació de les cames fins a l’aparició d’úlceres.