Primer trasplantament de menisc al hospital de Bellvitge
Els traumatòlegs Celia Serrano i Guillermo Cortés

La Unitat de Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat recentment amb èxit el seu primer trasplantament de menisc. Es tracta d’un procediment complex que porten a terme pocs centres de Catalunya i que s’inscriu en la creixent tendència de la cirurgia del genoll a buscar la preservació per evitar, sempre que sigui possible, la col·locació de pròtesis.

Els meniscs són teixits tous formats per col·lagen situats a l’articulació del genoll que actuen com a amortidors i estabilitzadors articulars. En ocasions, sobretot durant la pràctica esportiva, es poden trencar o esquinçar a causa d’un gir molt brusc del genoll.

El tractament quirúrgic que s’aplicava antigament era l’extirpació total del menisc per cirurgia oberta; després, amb l’arribada de la cirurgia artroscòpia, es van passar a fer reseccions parcials i, més recentment, es repara la lesió mitjançant sutures, intentant mantenir el màxim de teixit meniscal. Tot i això, continua havent-hi malalts als quals es practiquen reseccions subtotals, i en alguns d’aquests pacients pot estar indicada una posterior cirurgia de trasplantament meniscal, a causa de la presència de dolor i inestabilitat articular, i amb l’objectiu d’evitar a mig o llarg termini la cirurgia protèsica.

El trasplantament de menisc és una intervenció que es realitza per artroscòpia (cirurgia mínimament invasiva a través de petites incisions), amb l’ús d’un menisc d’un donant cadàver. La primera intervenció realitzada a Bellvitge, a una pacient de 27 anys, l’han efectuat el Dr. Guillermo Cortés i la Dra. Celia Serrano, traumatòlegs de la Unitat de Genoll, els quals durant temps s’han estat formant específicament en aquesta tècnica a diferents hospitals de l’Estat i internacionals. Amb ella, el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia passa oferir una nova prestació quirúrgica dins de la seva cartera de serveis.

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un centre sanitari de tercer nivell que disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. Registra 20.500 intervencions de cirurgia major i 38.000 altes anualment. Es defineix com hospital en xarxa i té com a prioritats estratègiques la millora de l’experiència de l’usuari, el desenvolupament dels professionals, el treball en xarxa, la innovació i la investigació i la difusió dels resultats. Ubicat a l’Hospitalet de Llobregat, és l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya i dona cobertura assistencial a més de 2 milions d’habitants. Pertany a l’Institut Català de la Salut.