Prohibit agafar molsa del bosc pel pessebre
Prohibit agafar molsa del bosc pel pessebre

Falten poques setmanes per encetar el Nadal, i moltes famílies segur que ja heu engegat la posada a punt de la llar: l’arbre, els llums i el pessebre. De pessebres n’hi ha de mil i un estils i tipus, però en tots has d’evitar fer servir molsa natural.

Les molses són petites plantes, hàbitat de molts animals, i entre altres coses protegeixen el sòl de l’erosió. Des del Departament d’Agricultura de la Generalitat s’han establert un seguit de normes per regular la recol.lecció de molses.

El primer que has de tenir en compte és que qualsevol producte que vegeti en terreny forestal és propietat del titular del terreny. Això vol dir que per agafar qualsevol cosa d’aquest terreny es necessita l’autorització del propietari. De fet, en el cas concret de la molsa, existeix un manual de bones pràctiques. Són consells per fer sostenible la seva recol.lecció.

En primer lloc s’ha de tenir en compte que hi ha un màxim de molsa que es pot agafar:

  • Quatre metres quadrats. Però només es pot recollir en superfícies contínues inferiors a un metre quadrat.
  • No s’ha de malmetre el substrat més de 3 centímetres de profunditat, i s’han de fer servir eines adequades que no causin danys o a l’entor ni perjudiquin el substrat.
  • Si un agent de l’autoritat detecta alguna infracció en aquestes normes pot demanar l’autorització de la propietat o els comprovants del productes, i en cas de no tenir-los, la molsa es retornarà al bosc i es posaran les sancions administratives pertinents.
  • Segons la Llei, la recollica de mola, quan pugui accelerar la degradació del sòl o de la capa vegetal, es considera una infracció lleu que està sancionada amb una quantitat compresa entre els 90 i els 600 euros.

Es recorda que també que el boix grèvol -molt usat per a decoració de la llar per Nadal-, és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida. Aquesta espècie té un paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells -que son tòxics per als humans- representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

Inspeccions d’Agents Rurals

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan taques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

En els darrers 5 anys, el cos operatiu ha realitzat prop d’un miler d’actuacions relacionades amb el verd nadalenc, i les dades mostren que la vigilància i les tasques dissuasives han augmentat la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura i del nostre entorn.