violència masclista
Projecte de conscienciació sobre la violència masclista al CEFP Núria (Foto: Facebook CEFP Núria)

El Centre d’Estudis de Formació Professional (CEFP) Núria ha engegat un projecte de conscienciació sobre la violència masclista adreçat a alumnes del centre. El projecte està impulsat per Marta Edo, cap del departament i professora d’Educació Infantil al centre docent, i Alba Cabané, que és professora també d’Educació Infantil i a més exalumna del CEFP Núria.

La idea neix d’un fet luctuós ja que, tal com explica l’Alba, “va sorgir després que van matar a una exalumna del centre i amiga de la Marta. Era companya nostra de classe i ens vam aixecar el 6 de gener de 2020 amb la noticia de que la seva ex-parella l’havia assassinat”. A partir d’aquí, “vam sentir la necessitat de fer alguna cosa, i l’únic que podíem fer vam pensar que era ajudar, conscienciar, ser la veu de les que ja no estan i poder fer consciència sobretot en els més joves, cridar per dir que això està passant, ens estan matant i hem de fer alguna cosa”.

Les xerrades educatives que porten a terme les fan al CEFP Núria, tal i com la Marta destaca: “El missatge que donen l’Alba i la resta de noies que fan les xerrades és molt potent perquè són exalumnes i jo havia estat professora de totes elles, hi ha una empatia i un vincle amb l’alumnat que les escolta que no es pot comparar amb qualsevol altre persona que vingués de fora”.

Tot i això, la Marta ens explica que la iniciativa també l’han traslladat a altres llocs “com l’Escola Teide, que és on dóna classes l’Alba, o a La Casa Gran, i malauradament vam poder fer poques xerrades, quatre o cinc, perquè va arribar el confinament. Des de llavors hem fet alguna xerrada virtual però estem esperant que tot això millori perquè hi ha moltes escoles que s’han posat en contacte amb nosaltres per poder anar-hi”.

Les xerrades estan orientades a alumnes des de primer d’ESO endavant ja que, tal i com l’Alba destaca, “creiem que és més fàcil accedir als alumnes més joves i començar a canviar aquest paradigma des d’edats més primerenques. Tot i això, pensem que aquesta educació realment és necessària en totes les edats, la fem en aquesta franja perquè pensem que és on podem generar més impacte, però és una educació necessària en moltes altres edats també”.

Per atrapar l’atenció dels joves, l’estratègia és molt dura: “Desgraciadament, entrem en les classes i el primer que diem és: “Som aquí perquè han matat a la nostra amiga”. Això els sorprèn moltíssim, els enganxa i ens miren amb cara de que això és una realitat i que li pot passar a qualsevol persona, a ells també. Notem a partir d’aquí que estan molt atents i que ens fan moltes preguntes”.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a Ràdio Gavà