L'alumnat va dissenyar una aula a l'aire lliure en un dels espais de l'institut
L'alumnat va dissenyar una aula a l'aire lliure en un dels espais de l'institut

El PFI de Jardineria de l’institut El Calamot, amb el seu projecte Green Calamot, ha guanyat la 1a convocatòria del concurs territorial Premis ImpulsFP en la categoria d’innovació.

Amb Green Calamot “hem volgut posar a la pràctica la metodologia d’aprenentatge i servei en la que al mateix temps que els alumnes aprenen, realitzen un servei per millorar i transformar l’institut. Hem volgut adaptar espais de l’institut a les metodologies d’aprenentatge que ja es donen a El Calamot”, explica Ana Vega, tutora del PFI de Jardineria d’El Calamot.

En el marc del projecte l’alumnat ha fet diferents actuacions que han convertir l’institut en un espai més acollidor i en contacte amb elements de la natura. “La més important és una aula a l’aire lliure que degut al tema de la pandèmia ha estat totalment oportuna. Era una feina programada per l’any passat però va arribar la Covid-19 i la van deixar fins fa uns mesos. Ara estem fent els últims retocs ja que falta ficar-li la planta. Altres actuacions s’han basat en adaptar espais de l’institut. Hem fet com unes bancades amb unes escales perquè l’any vinent farem un projecte de cultiu de plantes aromàtiques, en una rampa hem ficat unes jardineres amb palets reciclats, etc”, explica Joan Domènech, monitor d’ofici del PFI de jardineria, qui assegura que utilitzen i reciclen tot tipus de material com la fusta de les taules que estan deteriorades i s’han de llançar, “l’objectiu és que tot l’institut es beneficiï”.

El premi ha estat “molt important” perquè és un reconeixement a la feina duta pels joves del PFI durant aquest curs, explica Ana Vega. “També un reconeixement a aquests joves que moltes vegades no tenen l’oportunitat de sentir que guanyem una cosa, que el que fan és reconegut sinó tot lo contrari. Per a ells aquest any ha estat molt gratificant. Han descobert ells mateixos que poden fer coses molt útils que tothom els ha reconegut. El premi els ha donat seguretat per continuar estudiant o bé accedir al mon laboral”.

Un dels alumnes que han participat del projecte, Candido Olivenza, coincidia amb aquesta valoració de la seva tutora: “Som nois als quals en l’ESO ens deien que no teníem futur. Aquest premi ens ha ajudat molt, ens ha donat molt ànim i ha augmentat les ganes de treballar que ja teníem “.