Projecte innovador per reduir la recurrència dels ictus
Projecte innovador per reduir la recurrència dels ictus

Un 40% dels pacients que han patit un ictus i que necessiten rehabilitació no la fa o bé no la comença; un 30% no continua amb la medicació, i un terç no visita el seu CAP una vegada se li ha donat l’alta. Després de l’ictus, el primer any és crític per determinar l’evolució futura del pacient. Per posar-hi solució, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’Hospital de Viladecans i l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) han creat el programa Strack.

Strack és un nou model d’atenció integral que garanteix un seguiment personalitzat i remot els dotze mesos següents a l’ictus, amb una important implicació dels equips d’Atenció Primària. El rol de la infermera familiar i comunitària serà cabdal en aquest procés de seguiment.

Un pla de salut personalitzat

Un total de 40 pacients que han patit un ictus i han rebut l’alta mèdica les darreres setmanes a l’Hospital de Bellvitge són els primers en formar part del programa Strack. Està previst que es faci el seguiment d’uns 350 pacients cada any.

En el moment de rebre l’alta, les professionals d’infermeria de l’hospital expliquen al pacient el seu Pla de Cures personalitzat. Aquest pla inclou l’accés a una App, a més de continguts multimèdia i dispositius tecnològics, que s’adapten a la gravetat de l’ictus, edat del pacient i capacitat de recuperació.

El Pla de Cures d’Strack també inclou pautes d’activitat física, exercicis de rehabilitació i estimulació cognitiva, informació sobre els medicaments prescrits i qüestionaris de resultats en salut i la seva satisfacció en general amb el procés.

Gràcies a una solució digital, un equip de professionals multidisciplinaris de l’hospital i l’Atenció Primària farà el seguiment del pacient a partir de les dades i les estadístiques que rebin, i podran prescriure nous continguts. Neuròlegs, infermeres, metges de família, treballadors socials, geriatres, fisioterapeutes i professionals de laboratori, entre altres professionals, formen part d’aquest equip de seguiment intensiu post ictus.

Primers resultats d’Strack a finals de 2023

Amb la incorporació progressiva de pacients i a partir d’enquestes de satisfacció, així com resultats de salut, s’avaluaran els resultats del programa. S’espera disposar d’aquests resultats a finals de 2023 i, si són els esperats, Strack es podria escalar. Amb el projecte es pretén facilitar l’adherència als tractaments, reduir descompensacions, visites innecessàries i repetició de proves, a més de facilitar la presa de decisions i la coordinació entre dispositius assistencials.

El programa Strack s’emmarca en el programa de Projectes de Compra Pública d’Innovació dins el Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), i està subvencionat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).