L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presentar públicament a l’Espai Sant Jordi l’avantprojecte elaborat per la companyia Roca per la parcel·la de 300.000 metres quadrats situada entre Gavà i Viladecans on va iniciar la seva activitat la multinacional fa 100 anys.
La proposta, en què han treballat a tres bandes Roca i els ajuntaments de les dues ciutats d’acord al protocol d’intencions que havien firmat fa tres anys, inclou la tornada de la seu corporativa, lo modernització de la planta productiva actual, la ubicació dels centres mundials de formació i disseny de la firma, habitatges, equipaments, espais públics i una inversió de 150 milions d’euros.
Projecte de ciutat
L’alcaldessa, Raquel Sánchez, va explicar al veïnat que es tracta “d’un projecte de gran importància per a la ciutat i per l’entorn metropolità”, que respon a les necessitats de modernització i actualització que té Roca i que significarà una “transformació urbana, de revitalització econòmica, de dinamització.
A més, solucionarà problemàtiques importants que tenim a la ciutat com és la situació anòmala del barri de la Barceloneta i problemes de connexió i connectivitat entre el nucli urbà i la zona industrial, entre altres”.
De la seva banda, Sánchez va assegurar que “amb el veïnat de la Barceloneta hi mantenim contactes des de fa molt de temps perquè estem davant una situació anòmala que pateix aquest barri des de 1976 quan es va veure afectat per la modificació del Pla General metropolità.
Des de llavors no es van poder fer transformacions ni tan sols petites reformes als habitatges. Des del primer moment del protocol d’intencions se’ls va informar, així com de tots els avenços, hem fet reunions prèvies i òbviament en continuarem tenim”.
Participació ciutadana
A més, a la presentació de la proposta urbanística de Roca als veïns i veïnes és una de les accions que inclou el programa de participació ciutadana aprovat pel Ple de l’Ajuntament el mes d’octubre. “Des del primer dia que vam signar el protocol vam actuar amb total transparència i vam explicar tots els passos que feiem”, va explicar l’alcaldessa qui va afegir que “ara que tenim un avanç de planejament que marca i defineix els grans trets de l’actuació, que es farà en la parcel·la industrial, hem volgut encetar aquest procés d’informació, de consulta, per poder copsar l’opinió de la ciutadania, recollir les seves aportacions i suggeriments i continuar amb els treball de seguiment del veïnat més afectat”.
Raquel Sánchez va remarcar que “estem davant d’un projecte de transformació urbana, social i econòmic molt potent per a la nostra ciutat, però que sens dubte tindrà un impacte metropolità molt important. Estem parlant d’un projecte de País i celebrem que una multinacional com és Roca es quedi a la nostra ciutat i continuï apostant pel nostre territori”.
Noves trobades informatives
En els pròxims dies es faran noves trobades informatives i el 10 de març es celebrarà un Fòrum Ciutadà obert al conjunt de la ciutadania, amb la presència de l’alcaldessa de Gavà i l’alcalde de Viladecans, així com experts en projectes d’innovació i transformació urbana, construcció de ciutat i implicació social.
El procés finalitzarà amb la publicació d’un document de síntesis de les valoracions i suggeriments aportats, que s’incorporaran a la modificació del Pla General metropolità com a Memòria de Participació Ciutadana.
Es preveu que el procés d’aprovació i tramitació urbanística per part de l’Ajuntament i la generalitat durarà dos anys i que l’aprovació definitiva de la Modificació del Pla General Metropolità es faci l’any 2020. Pel que fa al projecte executat les dates que estan sota la taula són el període 2035-2045.