Projectes singulars
15 joves gavanencs es formen com a vigilants de seguretat privada

Gavà és una de les ciutats que participa en els Projectes singulars. Es tracta d’una iniciativa del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) adreçada a joves d’entre 16 i 29 anys, i que té com objectiu reforçar l’ocupabilitat dels joves en atur no integrats en els sistemes d’educació o formació. A la nostra ciutat, per exemple, s’acaben de formar 15 joves per ser vigilants de seguretat privada.

Lluís Muñoz, tècnic d’ocupació i orientació de l’Ajuntament de Gavà, defineix els Projectes Singulars com “un projecte d’ocupació juvenil que, en el cas de Gavà, està coordinat i gestionat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat. És un projecte que Gavà fa conjuntament amb altres 10 municipis de la comarca, i cada ajuntament programa la seva formació que és diferent en cada municipi”.

Tot i això, el projecte sí que té “unes característiques comunes a tots els municipis que passen per una formació obligatòria, un acompanyament al llarg de tot el projecte per part de tècnics i orientadors dels ajuntaments, i sortides a empreses”. Aquest darrer punt és important ja que “tant aquest com altres projectes d’ocupació juvenil tenen molt en compte l’apropament a les empreses, i en el nostre cas hem fet cinc sortides a empreses del món de la seguretat privada però també ens vam entrevistar amb un policia del cos local de Gavà ja que alguns participants també estan interessats en aquesta via”.

El projecte sencer té una durada de 9 mesos, i l’apartat de formació dura entre 3 i 4 mesos ja que els cursos tenen una durada d’entre 200 i 300 hores, “són formacions serioses que requereixen temps”. Muñoz vol destacar, en aquesta línia, que es tracta d’una formació “que capacita totalment per exercir feines, és una formació ocupacional que va per l’àmbit del treball, i hem de fer esforços per donar-li més visibilitat perquè no és massa coneguda pels joves, que estan més al dia de tot el recorregut educatiu dels cicles però no tant d’aquesta oferta que és molt interessant i que al final, en molts casos, atorga un certificat de professionalitat homologat i regit per Reials Decrets, és una formació seriosa i molt pràctica que és més curta que els cicles però que capacita per l’ocupació a que es destinin els cursos”.

Sergi Murtall, un dels 15 joves que han participat en el curs de formació de vigilant de seguretat privada, ens ha avançat que ara mateix “ja hem fet tota la formació i totes les pràctiques, ara ens falta fer la tramitació de la llicència per poder començar a treballar ja que sense la llicència només pots accedir com a auxiliar, el que no és el mateix que vigilant i té altres competències”.

Christian Díaz, altre dels joves, ha valorat molt positivament el curs ja que “hem tingut molts bons professors que ens han ajudat molt i ens han ensenyat moltíssim, jo per exemple no sabia res d’aquest món perquè venia del camp de l’audiovisual”.

Escolta aquí l’entrevista sencera a Ràdio Gavà